Loading Likes...

Ungefär vid den här tiden för ett år sen fick jag upp ögonen för Bullet journal, en form av kalender/kom ihåg-lista/dagbok. Jag minns inte exakt hur det började, men jag minns att planerings- och kalendernörden i mig jublade när jag insåg vad en bujo var.

Idag finns fenomenet Bullet Journal  över hela världen och bland de finlandssvenska bloggarna har jag hittills hittat Caroline, Nina  och Rebecka som använder sig av bujos. Är vi flera? Hojta till i kommentarsfältet, jag vill gärna inspireras av er.

Vad är en bullet journal?

En bullet journal är ett planeringsverktyg som du som användare kan utforma helt själv. Från allra första början var bullet journaling snabb loggning av olika händelser, aktiviteter och grejer att komma ihåg.  Det är inte svårt och det behöver inte ta lång tid alls. Det enda du behöver för att komma igång är ett häfte och en penna.

IMG_5910

En bullet journal består i grunden av fyra komponenter: rubrik, sidnumrering, korta meningar och ”bullets” dvs. Markörer. Markörerna hjälper dig att dela in dina meningar i tre kategorier: uppgifter, händelser och anteckningar.

Något som också är intressant är att du i din bujo ofta också har ett index, en notering på vilken sida du hittar vad. En bullet journal utvecklas ju vart efter och då är det bra att ha ett index när du behöver gå tillbaka och kolla upp något.

IMG_5911 Läs mer om Bujons uppkomst och grundtanken med den på bulletjournal.com

Varför fastnade jag för bujon?

Jag älskar att planera och har allt sedan den tidiga studietiden ägt en kalender. De senaste åren har jag komponerat ihop en egen via den kanske mest kända kalendershopen på nätet. Jag har känt att min kalender saknar något och fast jag ändå haft en kalender enligt min egen planering så har en del av rutorna lämnat oifyllda efter ett tag. Boken har inte fått spela ut sin fulla potential helt enkelt. Att jag sen vill markera olika trevliga händelser samt annat smått gör ju att den ibland borde tjäna syftet som dagbok också.

IMG_5908

Så när jag kom i kontakt med Bujo-fenomenet så visste jag att det där ska jag pröva under ett år. Det senaste året har jag samlat på mig massor av inspiration och idéer för min egen bullet journal. Jag har läst tiotals inlägg om hur du kommer igång, vilka misstag du inte bör göra och kommer att göra, vad som är bra att ha med i sin bujo osv. Internet har fullkomligt exploderat i bujo-feber.

Vad är skillnaden mellan en vanlig kalender och en bujo?

Jag har inte hunnit använda min bujo särskilt länge, men som jag ser det så är den största skillnaden friheten. I min bujo kan jag vara betydligt mer kreativ än vad jag känner att jag kan vara i en köpt färdig kalender. Inget veckouppslag behöver vara det andra likt och jag kan, vid behov, använda min bujo som dagbok, klotterplank, idéhäfte eller målarbok. Det är bara min fantasi som sätter gränserna.

Hur kommer jag använda min bujo?

Det är nu det roliga börjar… Jag kommer att fortsätta blogga regelbundet om hur jag använder min bujo och ni kommer också få ta del av olika uppslag samt mina tankar under resans gång i bujons magiska land.

Så för att sammanfatta:

  • Bujo är förkortning för Bullet journal, ett planeringsverktyg
  • Att använda en bujo är varken dyrt eller tidskrävande
  • Du kan utveckla din egen bujo helt enligt dina egna behov.
  • Grundidén med bujon var att skriva ner uppgifter, händelser och andra små anteckningar. Snabbt och effektivt.

Har du frågor kring bullet journals så är det fritt upp att ställa dem i kommentarsfältet. Jag besvarar dem efter bästa förmåga.


Psst.. Du vet väl om att du kan klicka i det lilla hjärtat längst ner till höger ifall du gillar något inlägg extra mycket. Då blir jag riktigt glad och får samtidigt se vad ni uppskattar för sorts inlägg. 

Share: