I teknikens grepp

Ikväll har jag rensat min mobiltelefon på bilder och annat skit. Över 700 foton har jag klickat med min S2:a sedan jag köpte den i september 2012. De flesta av dessa bilder har hamnat på diverse sociala medier, det kan jag se bara genom att klicka upp min instagram-profil. Sociala medier är nutidens melodi och om du inte hänger på twitter, laddar upp bilder på instagram eller kollar in vad kompisarna gör på facebook så är du annorlunda, sett ur våra ögon, vi som jämt stirrar ner i mobiltelefonen. Alla har inte en smartphone eller surfplatta, långt ifrån alla vill ha eller behöver en.

Medan jag har kämpat med att få överfört mina bilder till datorn och bannats över det google-konto som är kopplat till min telefon har tanken på en social media-detox känts mer och mer lockande. Kanske jag faktiskt skulle få något vettigt gjort om jag inte varje timme och minut kände behovet av att kolla instagram eller uppdatera mig på twitter. Ärligt talat så tror jag nog att det där med att jämt vara uppkopplad till sist blir något du gör av ren ovana, utan att egentligen ta till dig vad du ser eller läser där på skärmen.

På många bloggar läser jag nu om hur kommentarsflödet blir allt långsammare och långsammare. Människor slutar nästan helt att kommentera. Inte undra på när det går så mycket snabbare att klicka tumme upp på en fb-status eller ett rött hjärta på kompisens instagrambild. Varför behöva kommentera med riktiga ord när det finns ikoner för det?

Den här tanken om en detox från telefonens alla appar skulle med andra ord inte vara så riktigt dum. Logga ut från diverse olika konton några timmar varje dag och  i stället ta sig tid och satsa på den riktiga världen, kompisarna och familjen. Kanske jag kunde åstadkomma något, åtminstone få betat av den där listan på grejer som skall vara klar i november. Ju mer jag funderar på det här, dessto mer övertygad blir jag om att det här skulle vara något bra.

Nu loggar jag ut från alla hashtaggar, statusuppdateringar och röda instagramhjärtan ett tag. Men blogga det kommer jag fortsättningsvis göra, för det kräver inte all min tid.

10 thoughts on “I teknikens grepp

 1. Jag detoxade häromdagen… konstaterade att jag inte rört i min telefon på ungefär sex timmar. Och jag överlevde! Men nä, att skippa de sociala medier jag använder är inte något jag ens reflekterat över, de är ju ändå mitt fönster ut mot världen, och det behöver jag som jobbar hemma.

  Gilla

  1. Ja, ibland kan man bli riktigt förvånad när man inte varit inne på ett tag. 🙂 Nej, helt skulle jag inte skippa dem, men några timmar per dag, utöver jobbtimmarna då förstås.

   Gilla

 2. Jag brukar tänka samma ibland, men oftast tycker jag att jag har en bra balans. Facebook är det enda som stressar mig. Jag skulle jag gärna avsluta, men det är ändå en bra infokanal. Twitter har jag aldrig gett mig in på, men Insta tycker jag om, för det är som en stunds paus för hjärnan. Visuellt vackert får mig att slappna av. Allt mer söker jag mig till sånt bland bloggarna också, vackert både visuellt och i text.

  Gilla

  1. Jo, för det mesta har jag nog en bra balans också, men ibland blir det bara för mycket. Å precis som du säger så är Facebook en bra infokanal, speciellt med olika evenemang och när man skall hålla kontakten med fler personer samtidigt. Men visst blir jag ibland mer stressad när jag loggar in än vad jag brukar vara annars.

   Gilla

 3. Mitt privata Facebook-konto har jag avslutat. Och det känns så himla skönt! När jag blev stressad bara av att ligga in så kände jag att det var dags att sluta. Något Twitter konto har jag inte. Instagram däremot tycker jag att är himla roligt. Främst för att det är så rolig dokumentation att titta tillbaka på, och ett bra komplement till bloggen.
  Läsa andras bloggar hinner jag knappt mera. Uppdaterar mest min egen. Vilket gör att jag ibland funderar varför folk överhuvudtaget orkar läsa min när jag inte hinner ”läsa tillbaka”. Att hinna kommentera som jag gjorde tidigare finns inte ens på världskartan…

  Gilla

  1. Jo, minns att du skrev att du skulle lägga ner ditt privata fb-konto. Instagram är en personlig favorit här också, men ibland är det skönt att logga ut och ta en paus. 🙂

   Gilla

 4. Facebook har jag tagit ganska stort steg från redan nu, bantat ner på bloggar jag läser (de jag läser måste vara sådana som jag verkligen VILL läsa och lägga ner tid på… Och du är kvar 😉 förstås 😉 ), och som du snuddar vid så går det fort att gilla på instagram. Så det känns nästan inte som att jag behöver detoxa just nu. Men det blir kanske så när man har en viktig liten människa man hellre vill ge sin tid åt. 🙂 bloggen skulle jag däremot lägga mer tid på, eftersom den är ett så viktigt minnesalbum för mig.
  Min man däremot, borde detoxa!!! Jag har redan förbjudit telefonen i handen vid matbordet (när man är flera runt bordet) och i badrummet, där han ofta lämnar med tandborsten i mungipan när han MÅSTE göra något 😉

  Gilla

  1. Det glädjer mej att min blogg är en av dem du läser. 😉 Jag tycker själv att bloggar är ett mycket intressant fenomen så de tycker jag inte att jag behöver detoxa från. Inte just nu,i varjefall. Ja, det låter som en bra idé att låta din man detoxa lite från sin telefon. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s