Det där med styrkor och svagheter

I vår utbildning diskuteras det mycket det här med barns starka och svaga sidor. Hur vi skall arbeta med de starka sidorna, se de starka sidorna och utgå från dem när vi gör upp mål och planer för barnen. Under dagens diskussioner om just detta kom jag att tänka på något som Treier sa under sin föreläsning i Nykarleby: red ut vilka dina styrkor är och arbeta på att utveckla dem ytterligare!

Många gånger får du höra att du behöver arbeta med och tänka på att utveckla dina svagheter. Treier påstår istället att du skall utveckla dina styrkor, för något som är redan är bra kan bli ännu bättre. Tänk om du istället försöker utveckla dina svagheter, de kommer nog inte att komma till samma nivå som dina styrkor. Bättre kanske de blir, men långt ifrån lika bra.

Vi diskuterade detta lite snabbt idag tillsammans med några studiekamrater och insåg att denna syn nog också kan tillämpas på barnen och när vi skall arbeta med deras styrkor. Å visst är det mycket roligare att utveckla och kämpa med något som du redan behärskar och är bra på, än att försöka arbeta med något som inte fungerar så bra.

Fast visst är det bra att känna till sina svagheter också, om inte annat så när du sitter i en anställningsintervju och får frågan vilka är dina svagheter? Knepigt, knepigt, något som tåls att tänkas på.

6 thoughts on “Det där med styrkor och svagheter

  1. Ofta är det ju mycket lättare att se sina svagheter än sina styrkor. Det är den där evinnerliga Jante-lagen… Men just att arbeta med och poängtera barns starka sidor måste ju vara bra för deras självkänsla, och det är det allra viktigaste att jobba med, tror jag.

    Gilla

    1. Jo, barns självkänsla är väldigt viktigt. De svaga sidorna får man ju se mera av oftast, eller åtminstone höra mer om. Så därför känner jag det extra viktigt att prioritera de starka sidorna, oavsett om du är barn eller vuxen.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s