Glada vi till skogen gå, svampplockning

Efter förra helgens tur till skogen och trattkantarellplockningen fick jag en fråga om vad det är som är så svårt med att plocka svamp? Samt vad vi fått lära oss under dessa timmar i skogen. Jag är sannerligen en novis när det kommer till svampplockning och har tidigare endast hängt med till mammas kantarellställen när det har pratats om svamp hemma. Visst har intresset för att lära mig mer om svamp och hitta de där egna ställena funnits där, men eftersom det bara är jag som äter svamp i det här hushållet så har jag inte bemödat mig desto mer om att lära mig.

IMG_0153

I höst ordnade medborgarinstitutet i Vörå kommun en svampkurs, vid två tillfällen träffades vi och lärde oss det jag idag kan om svamp. Vid det första tillfället hade vi lite teori och där fick vi bekanta oss mer vid de mest vanliga svampsorterna. Sen var det dags att gå ut i skogen och använda oss av kunskaperna. Vid det andra tillfället plockade vi trattkantareller tillsammans och lärde oss hur vi hittar dem. Nå, till svaret på din fråga Ami, vad det är som är så svårt.

Det svåra är nog kanske ovetskapen om vad du skall plocka. Kurt som var med oss i skogen gav oss några enkla tips att följa:

 • plocka inte svampar som är helt bruna eller helt vita
 • plocka inget som du inte är 100 % säker på vad det är

Enkelt eller hur? Njaa, jag skulle verkligen rekommendera att du går en svampkurs eller tar en tur i skogen tillsammans med någon som är van att plocka svamp. Å förstås att du sen tar en några rundor i skogen och använder dig av kunskaperna du fått.

Lycka till!

4 thoughts on “Glada vi till skogen gå, svampplockning

 1. Jag plockar inte heller svamp som jag inte är helt säker på, jag håller mig till gula kantareller, trattisar och fårtickor (som är vita). Sopparna tycker jag är svåra att se skillnad på..

  Gilla

 2. Jag har nog alltid kännt att det är svårt att plocka svamp, just på grund av den där ovetskapen du pratade om. Jag skulle jättegärna vilja lära mig så jag också vågar mig ut i svampskogen! 🙂

  Gilla

  1. Ja, visst drar man sig för att göra något som man inte har så mycket kunnande om. Det är fantastiskt härligt att ströva omkring och leta svamp, så jag rekommenderar verkligen en svampkurs. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s