Målsättningar med SMART-metoden

Hösten gör sitt intåg så småningom och för många, likaså mig, betyder det en uppdatering kring en hel del i vardagen. Träningen, matlagningen, jobbet och vardagen skall få nya rutiner och det går enklare om du har en klar målbild framför dig.

När jag läste Mia Törnbloms bok Du säljer! i början av årets så skrev hon så bra om hur du kan lägga upp olika målsättningar på ett överskådligt och enkelt sätt. Jag skrev ner en hel del intressanta saker ur boken men just målsättningsmetoden SMART är nog den jag använt mig mest av hittills. Jag hörde också om metoden när jag lyssnade på Lars Losvik i mars.

Jag skall alldeles strax beskriva SMART-metoden åt er, men först behöver vi fundera lite kring det här med målsättningar. Det viktigaste vi behöver komma ihåg och som Mia också poängterar i boken är följande:

Målet är något vi själva valt  och vill uppnå.

Jamen, det låter väl bra va. Sanningen är att ibland kan det vara himla svårt att komma på enkla och framförallt konkreta målsättningar. Ett sånt inlägg skrev jag i våras också, här hittar ni det. Nå, det behöver ju vara lite mer än ett enkelt och konkret mål för att nå det. Vi behöver ju jobba för det också, vi måste orka göra det som krävs helt enkelt!

Alltså, SMART-metoden är en grej som är enkel att följa när du skall lägga upp mål för din blogg, ditt tränande eller ditt arbete/studier till exempel. Men vad betyder då SMART? Jo, S(pecifikt) M(ätbart) A(nge läget) R(ealistiskt) T(idsbestämt). Så mitt mål skall alltså vara 1. konkret. 2. mätbart, hur kan jag kontrollera att jag är påväg mot målet? 3. Så här är det när jag nått målet. 4. Möjligt att nå. 5. Mitt mål behöver ha en deadline.

Okej, så nu skriver du ner ditt mål enligt SMART-metoden, men utöver detta så behöver du också en praktisk handlingsplan att följa. Kort och gott en lista över saker du kan göra för att nå ditt mål. Men hur gör du det då, kanske du undrar.. Svara på dessa frågor så är du långt på väg.

 1. Vad skall du göra för att nå ditt mål?
 2. Hur skall du göra för att nå ditt mål?
 3. När skall du göra dessa saker?
 4. Vilka resurser behöver du för att nå målet?
 5. När skall du ha uppnått ditt mål, tidpunkt?

Något som också är bra att tänka på när du skriver din handlingsplan är att du lägger in grejer som du kan göra direkt efter att du skrivit planen och målsättningen, grejer du kan göra imorgon eller varje dag/vecka/månad fram tills att du nått ditt mål.

Okej, du har satt ett mål med SMART-metoden och gjort upp en handlingsplan. Nu är det bara att hålla dig till planen och jobba mot målet, men kom ihåg att utvärdera och uppdatera ditt handlade mot målet med jämna mellanrum. På så vis kan du ändra grejer som inte fungerar eller lägga på ett extra kål. LYCKA TILL!

6 thoughts on “Målsättningar med SMART-metoden

 1. Oj vad jag också skulle vilja gå på inspirerande föreläsningar! (måste börja söka…) Smartmetoden är verkligen smart! 😉 För den tvingar en Jag menar ofta har man en massa mål och drömmar och önskemål, men inte riktigt modet/viljan/beslutsamheten att slutföra det på riktigt. Med denhär metoden blir man tvungen att tänka igenom den och faktist se vad som krävs. Vad har du själv använt denhär metoden till (om du har)?

  Gilla

  1. Det brukar dyka upp en hel del inspirerande föreläsningar under hösten. 🙂 Ja, den är jättebra smart-metoden. Själv har jag använt den i bloggsyfte, men också i träningssyfte. Tänkte försöka utveckla den lite och se om den går att använda i jobbet också. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s