Att göra bloggsamarbeten

Det funderas flitigt kring det här med smygreklam och bloggsamarbeten i den finlandssvenska bloggvärlden just nu. Bland annat Carro, Sandra och Jennifer har skrivit om det och du hittar också en artikel om smygreklam på yles hemsida.  Bland annat står det så här i artikeln;

Samtidigt är Katri Väänänen på Konkurrens- och konsumentverket också oroad över att flera företag uppmanar bloggare till smygreklam.

– Företag tar kontakt med bloggare och föreslår samarbete, men kräver samtidigt att det ska förbli hemligt. Och det är förstås emot alla spelregler, konstaterar hon.

Tidigare har jag inte varit så brydd i om en bloggare har ett samarbete med företag och skriver inlägg om det i sin blogg. Men ju fler bloggare som har börjat med bloggsamarbeten desto mer intresserad har jag blivit. Nuförtiden vill jag gärna veta ganska direkt om ett inlägg är ett samarbetsinlägg med något företag, eller ett helt öppenhjärtligt tips från bloggaren.

Av den enkla orsaken att jag själv gärna samarbetar med företag, som jag anser mig kunna stå för och genuint gillar. Hur ser det då ut om bloggvärlden och sociala medie-världen översvämmas av smygreklam och inlägg där personen i fråga inte nämner att det handlar om ett samarbete och att du har fått en gåva i utbyte mot ett blogginlägg. I all den kontakt jag har med eventuella samarbetspartners så är jag väldigt noga och tydlig med att påpeka att jag kommer skriva att det här är ett samarbete, så att mina läsare skall veta av det.

Jag kan redan nu säga att jag har ett bloggsamarbete på gång och ni lär nog märka när det handlar om samarbete med företag hos Fina Christina. För varje bloggsamarbetesinlägg, oavsett om det handlar om utlottningar, recensioner eller tips på någon form av vara så ser ni alltid denna bild längst upp i inlägget.

bloggsamarbete

Sen är det upp till er att avgöra om ni fortsätter läsa inlägget eller inte. Påpekas bör att den här bloggen inte kommer att bli en sån blogg där vart annat inlägg är ett samarbete av något slag. Nej, jag kommer nog fortsättningsvis att vara samma vanliga Fina Christina, men med mer satsning på bloggen, både i samarbetsform men också i kvalitetsform.

Vad tycker ni andra som bloggar om det här med bloggsamarbeten? Hur förhåller sig bloggläsare till att en bloggare samarbetar med olika företag? Låt oss diskutera i kommentarsfältet.

9 reaktioner på ”Att göra bloggsamarbeten

 1. Ping: De mest lästa inläggen september-december | Fina Christina

 2. Min blogg är så liten ännu och kommer säkert att förbli så. Så jag tipsar bara om sådant som jag verkligen gillar och som jag skulle kunna tänka mig att köpa. Det känns också helt ok för mig att bloggare får betalt för att göra reklam och jag tror att de flesta bara skriver om sådant som de kan stå för. Men självklart ska det stå att det är ett sponsrat inlägg. Ha en fin dag. kram Annika

  Gilla

  • Min blogg är inte särskilt stor den heller, men jag tycker ändå att det är roligt att göra bloggsamarbeten. Förutsatt att det handlar om grejer som jag genuint gillar eller är intresserad av. 🙂

   Gilla

 3. Jag tycker det är helt okej med lite reklam på bloggar, det är ju upp till läsaren att bestämma om man vill läsa det eller inte (förutsatt att inlägget inleds med en ärlig text där det står att det är fråga om ett samarbete!), men när vartannat inlägg är reklam blir det lite tråkigt i längden förstås.

  Det som stör mig allra mest är det som Carro tog upp på sin blogg, det här med affiliatelänkar. Helt ok med dem också – så länge det STÅR att det är fråga om reklamlänkar. När bloggare låtsas att de bara tipsar för att vara snälla, det gör mig tokig… :’D

  Gilla

 4. Ska jag vara ärlig vilket man ju skall vara, så tycker jag att det har blivit alldeles för mycket av dessa samarbeten och reklam på bloggar.
  Det må vara hur det vill, men när jag öppnar en blogg och läser ett inlägg som är i samarbete med något företag eller dylikt, så känns det direkt som att bloggaren gör inlägget med tanke på någon annan och inte utgående från sig själv. Ja ibland känns det faktiskt som att bloggaren varit till någon speciell butik eller dylikt BARA för att senare få göra ett blogginlägg med reklam. Då spelar det ingen roll att den som bloggar poängterar att hon aldrig skulle göra ett samarbete på bloggen kring något hon själv inte tycker om.
  Det är ju inte för reklamen och samarbeten på bloggen som jag en gång i tiden har fastnat för vissa bloggar och som jag gärna återkommer till, nej det är ju helt klart av andra skäl.
  Så tyvärr är det nog så för min del, att för mycket fokus på reklam och samarbetsinlägg gör att jag inte mera har något behov att återkomma till just den bloggen.
  Men jag förstår också att bloggvärlden utvecklas och med det kommer säkert också mera samarbete in i bilden.

  Gilla

  • Tack för din kommentar. Jag upplever också att samarbetet och reklamen i bloggarna har ökat, i vissa till det bättre och i andra rena motsatsen. Jag kan tänka mig att du kanske upplever bloggkvällar vid företag och affärer som reklam och ja det är ju det, i grund och botten. Men samtidigt är ju också bloggkvällarna ett sätt för oss bloggare att träffas och bekanta oss med varandra utanför skärmarna. Jag hoppas ändå att du hittar bloggar som passar dig och att du ibland kan förbise de enstaka samarbetsinlägg som dyker upp på de bloggar du läser. 🙂

   Gilla

 5. Ja, idag har man läst om bloggsamarbeten lite överallt. Jag ger tummen upp för samarbeten, men tycker att bloggaren i fråga ska få ordentligt med betalt för de samarbeten man gör. Inte typ ett kuddfodral.
  Själv har jag funderat väldigt mycket kring just bloggsamarbeten, och känner att jag har det på klart själv. Alla jag samarbetar med, finns i sidbalken på min blogg, och dessutom nämns det skilt i varje inlägg som är ett samarbete. Säkert kunde man göra det ännu klarare, just genom att ha en logo av något slag i början av de inlägg som är sponsrade. Det ska jag fundera över.
  Sen så tycker jag också på ett sätt att det blir lite synd att allting ska synas i sömmarna, att ”månne nu inte det där är reklam”. Hade tänkt skriva ett boktips på min blogg idag, om en bok jag köpt, alltså INTE fått. Men valde att göra det en ny dag. Nu känns det nästan som att man borde skriva ut ”detta är INTE ett samarbete”, istället för motsatsen, för att det alltid spekuleras.
  En annan grej är också att jag ofta skriver ut, eller länkar till de butiker jag handlat något speciellt i, utan att få en cent för det. Alltså är min länkar inga affli-whatever, kan inte ens ordet. Utan bara helt vanliga länkar ifall att någon annan vill hitta exakt samma produkt.
  Jaa, jaa. Tåls att funderas på i evigheter. Men oavsett så dyker aldrig någonting upp på min blogg som jag inte står för och genuint gillar. Reklam eller ej.

  Gilla

  • Det är väl bra så länge man själv har på klart vad man sysslar med. 🙂 Att behöva förklara sig i varje inlägg, bara för att man vill tipsa om något speciellt, tycker jag också att verkar lite jobbigt. Nå, vi får fortsätta som vi gör, på vårt bästa sätt! 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s