Dags att nominera till Galan 2015

Så var det dags, det som många av oss i bloggvärlden har väntat på, nomineringarna till Galan har börjat. Det har varit en del skriverier om det redan och jag känner att jag också vill dela mina tankar inom detta ämne.

g2015-logo-rgb

Bilden är lånad från Finlandssvenska bloggare.

Bloggala är inget nytt fenomen i Finland, det har hållits tidigare i Helsingfors ett par gånger. Sen blev det ju paus ett par år och det tycker jag är bara behövligt och nyttigt. Självklart är det ju förstås lika roligt att Maria och Ida-Marie drar igång det igen, för vi kan ju alla konstatera att bloggandet är en grej just nu. Se bara på den enorma aktivitet som pågår i Fsb-gruppen på Facebook.

Nå, nominerandet då, där det finns 12 olika kategorier att nominera människor i, människor som på ett eller annat sätt verkligen har gjort sig förtjänta av det här. Om det hade varit för några år sen, när bloggalan var ett rätt nytt fenomen i Finland, då hade mina namn till nomineringarna nog sett helt annorlunda ut. Där skulle med stor säkerhet ha funnits de mest lästa bloggarna i svenskfinland, bara för att de är det och borde bli årets blogg.

Idag, 2015, upplever jag det vara en lite annorlunda situation. Vi hittar en massa nya välformulerade, snygga bloggar och inte mindre än 2 nya bloggplattformar. Vad jag hoppas är att vi kanske kan ‘think outside the box’ litegrann när det kommer till våra nomineringar i år. Okej, inget fel med att lägga din nominering på någon av de mest lästa bloggarna, de kommer hur som helst att finnas där. Men jag tycker också att vi kan försöka se de där som kommer underifrån, de där nyare bloggarna. Vissa minst lika bra som en blogg som funnits i 10 år redan.

Den här gången har jag inte rusat till nomineringsblanketten och kryssat i första bästa bloggare som dyker upp i mitt huvud när jag läser t.e.x årets kreativa bloggare. Den här gången sover jag på saken, skrapar mig i huvudet och funderar en gång till. För vet ni, jag vill se ett annorlunda startfält till årets blogg i år, det gäller även i de andra kategorierna. Jag vill ha spänningen och inte förutsägbarheten när vi sen står där i stadshuset i Vasa och väntar på resultaten. Visst vet jag att det antagligen kommer bli mera så, förutsägbarhet. Men snälla, ge det en extra eftertanke innan ni skickar iväg er nomineringsblankett.

24 thoughts on “Dags att nominera till Galan 2015

 1. Håller helt med dig! Har en gång i tiden skrivit ett inlägg om hur blogg galorna i sverige ser ut och hur otroligt mycket jag stör mig på dem, samma vinnare, år efter år. Samma gamla ansikten och stora bloggar som lyfts fram IGEN en gång! Därför känns det lite extra kul att det här egentligen är första galan där folket har så stor makt, kommer nog att fundera några gånger innan jag fyller i min blankett 🙂

  Gilla

 2. Håller med. Själv har jag bland andra nominerat Amanda Audas-Kass, en otroligt duktig skribent som nästan alltid levererar tankeväckande och ofta personliga inlägg, men som i mitt tycke inte lyfts upp tillräckligt mycket i bloggvärlden!

  Gilla

 3. Vad härligt att du skriver detta inlägg! För jag har låtit bli att nominera ännu av just samma orsak; jag vill tänka på saken och kanske lyfta upp andra bra bloggare som är i samma sits som jag och är (precis som du säger) lite ”underdogs”! 🙂

  Gilla

 4. Jag har inte ännu nominerat, men tänker precis som du och kommenterarna i detta inlägg. Så jag funderar ännu på vem som ska få mina nomineringar. Sedan går det ju inte att komma ifrån att de största bloggarna ofta har en väldigt lojal fanbase och att det är flest nomineringar (och i nästa skede flest röster) som avgör. Jag har redan bloggat om vem jag tror vinner, men jag hoppas att det åtminstone i 3-i-topp-skedet dyker upp bra bloggar som inte alla är superkända.

  Gilla

  1. Du har alldeles rätt Eivor, de stora bloggarna har sina lojala läsare, men samtidigt hoppas jag att dessa läsare kanske kommer ihåg att de stora bloggarna ofta har blivit premierade redan.

   Gilla

 5. Bra Christina! Så tänker jag med. Det är så lätt hänt att de stora bloggarna är de som får pris och de mindre bloggarna som har minst lika bra blogg, om inte bättre får stå och titta på i bakgrunden. Se bara på Sveriges bloggalor, där är det ju alltid samma bloggare som vinner. Däremot tycker jag det är bra att en bloggare endast får tävla i en kategori för på det sättet får ju flera chansen att vinna ett pris. Det gäller nog att tänka en gång extra och kanske till och med tänka ”taktiskt” när man röstar 🙂

  Gilla

  1. Tack Emelie! Ja, det går ju inte att jämföra med Sverige där är det tyvärr bara de stora bloggarna som får synlighet. Tack vare vår lill ankdamm har ju ändå de flesta fått någon form av synlighet tack vare FSB. 🙂 Nu skall vi tänka taktiskt!

   Gilla

 6. Jag hade precis samma tankar som dig när jag satt och fyllde i nomineringsblanketten! För mig var det på så vis enkelt, för jag har redan mina favoritbloggar i de flesta kategorierna, och så gott som alla är av det mindre slaget. Faktiskt så läser jag nästan inga av de större bloggarna! Heja svenskfinland – hoppas att det kommer många överraskningar bland årets vinnare! 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s