Bland qr-koder och pinboards

Nog är det spännande att få fördjupa sig i IT-världen mellan varven. Just nu är vi ett gäng daghemspersonal som lär oss allt vad vi hinner om olika appar och sätt att involvera IKT i vår vardag tillsammans med barnen. Till saken hör att i den nya läroplanen för förskolan som träder i kraft första augusti så finns IKT med som en väldigt stor del. Vissa kanske suckar och tänker att skall det börjas redan och många är vi som hurrar. Å det är ju oftast de som suckar som kan minst och de som är mest ointresserade.

Ikväll har jag dragit mitt strå till stacken i ”undervisningen” och lärt mina kollegor om Pinterest, detta fantastiska hjälpmedel i planeringen och för slösurfandet. Jag fick börja med att varna dem om att det är ytterst beroendeframkallande.

Sen fick vi också lära oss hur vi kan använda QR-koder, ni vet de där fyrkantiga krumelurerna som ses lite här och var i dagens samhälle. Å det kära vänner var så häftigt och inspirerande så nu skulle jag behöva använda qr-koder överallt. Ja, vi lägger in en här också. Det ni behöver är en qr-kodsläsare på er surfplatta/telefon. Så läser ni det här på datorn, kan ni scanna av qr-koden med telefonens eller surfplattans qr-scanner och så får ni se var ni hamnar.

qrkod stina

Ha en fin kväll, hälsar IT-nörden.

16 reaktioner på ”Bland qr-koder och pinboards

 1. Jag älskar också pinterest, använder det både privat och till jobbet!

  Angående det här att börja tidigt så tycker jag att det är SÅ bra. Själv när jag gick i lågstadiet hade vi en lärare som väldigt datakunnigt och vi var ofta i datasalen, alltså mycket mer än de flesta andra klasserna. Vi lärde oss att använda powerpoint och göra presentationer redan då. Alltså det var inte alls vanligt på den tiden ännu och de flesta andra parallelklasser hade inte klarat av detsamma. Även om det låter simpelt nu i dagens världs, vi lärde oss använda powerpoint i lågstadiet, så är jag HELT övetygad om att det var en av de saker som satte grunden till mitt datorkunnande och min IT-vana. Om jag tittar på alla oss som gick i den klassen vs. de som gick i parallelklassen så är alla i min klass (som jag känner till idag) mycket bättre på datorer än de som jag ännu råkar känna från parallelklassen. Alltså det kan ju faktiskt vara ett sammanträffande, med på något sätt tror jag ändå inte det. Jag tror att vi alla fick en superbra grund redan då och vi var inte ”rädda” för datorer sedan mera. Jag var också en av de första som hade dator hemma av mina kompisar (pga: jag ville ha en). Idag jobbar jag bland annat med hemsidor och så långt hade jag väl aldrig kommit utan en god grund 🙂 så tänker jag.

  Slut på romankommentar 🙂

  Gilla

  • Tack för romankommentaren! Kommer själv ihåg att vi fick bekanta oss en del med datorer redan i lågstadiet, men inte alls lika mycket som ni. Å jag tror precis som du att ju tidigare en börjar på desto säkrare och lättare går det. Sen är det ju förstås en förutsättning att en vuxen finns där som stöd och guide så att barnen och de unga inte halkar in på fel spår i internetvärlden.

   Gilla

 2. Jag har också jätte mycket nytta av Pinterest, både i mitt jobbande som porträttfotograf, inredningsfotograf och i eget hem. Samlar mappar om fotoprops, posing guides, praktiska DIY tips inom foto, klädtips till familjefotograferingar, inredningstips och stiltips. Kan tänka mig att Pinterest bara svämmar över med idéer för pyssel för barn, så skulle jag varit kvar i dagisbranchen ännu så skulle jag nog haft supermycket nytta av Pinterest.

  Gilla

  • Jag använder Pinterest för att inspireras i mitt handarbete och i inredningen bland annat. För jobbets del så hittar jag en hel del intressanta att förverkliga tillsammans med barnen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s