Fredagsfrågan #33. Hur ser din arbetsdag ut?

Idag tar jag mig an ett ämne som jag väldigt sällan nämner här, dvs. mitt arbete. Jag arbetar under tystnadsplikt och känner också att arbetet lämnar jag på arbetet och inte tar med mig hem. Men nu råkar ju fredagsfrågan vara hur min arbetsdag ser ut så ni skall få hänga med mig under en ”vanlig” dagisdag.

Eller ja, för det första så finns det inga ”vanliga” arbetsdagar för min del utan ofta blir det så att du tror du vet hur det ser ut när du åker hem en dag och följande dag när du kommer så är det helt annorlunda. Ofta hamnar vi att ändra i planeringen eller så är det något annat på gång. Så det allra första du behöver tänka på är flexibilitet.

Lite bakgrund: I augusti i år har jag arbetat fem år som barnträdgårdslärare och samtidigt klarat av mitt första år som daghemsföreståndare. Under dessa fem år har jag hunnit jobba med alla åldersgrupper, 1-6 år. Ett arbete som är utmanande, lärorikt och så roligt. I nuläget arbetar jag med de allra äldsta, 5- och 6-åringarna.

DSC_1001

7.00 Jag sätter mig i bilen och kör iväg mot jobbet. Hinner gå igenom dagens program i tankarna och mentalt koppla på jobbjaget.

7.30 Min arbetsdag börjar, som daghemspersonal har du arbetstid 7 h 40 minuter. De där 40 minutrarna är till för oss barnträdgårdslärare att planera verksamheten så det blir 7 h i gruppen då. När jag kommer på jobb så kollar jag först genom dagen i kalendern. Den skulle vi inte klara oss utan! Checkar också upp ev. inkomna sms från föregående kväll och kollar mailen om jag hinner. Sen skall barnen ha frukost och så umgås vi, leker, spelar spel och ritar.

DSC_1003

8.30 Ut på gården! Under den mörkaste perioden är det lite tungt, men nu börjar det gå bra igen. Just den här tiden och fram till kl. 9 kommer de flesta barnen också till oss.

9.30-12.30 Dags att gå in, hålla morgonsamling och dra igång dagens aktiviteter vilka ofta är pyssel, fri lek, jobb i förskoleboken, rolig finska, skogsmulle, stegen-samling, smågruppsarbete eller liknande. En dag i veckan har vi också jumppa och musik. Sen skall det ju förstås ätas lunch också, hela gänget tillsammans. Å så läser vi en saga efter lunchen och sen klär vi på oss och går ut.

DSC_1004

13.00 förskolan är slut för idag och jag har skickat hem en del av barnen och kan själv snart gå in för dagens enda kaffepaus. Sitter och tar det lugnt med kollegorna, avhandlar viktiga ämnen eller skrattar högt åt allt och inget.

14.00 barnen går in för att äta mellanmål och själv har jag ofta kansli- och planeringstid. Det betyder i praktiken att jag kollar mailen, godkänner räkningar och planerar följande vecka. Om jag hinner brukar jag också avsluta dagen tillsammans med de barn som är kvar för eftermiddagsvård. Vi pysslar, spelar spel eller läser böcker.

DSC_1005

15.10 barnen går ut och min arbetsdag är slut, om jag har tur! Ibland kan det hända att jag hamnar att jobba över på grund av det ena eller andra. Men nu var det en vanlig dag så nu slapp jag hem i tid.

3 thoughts on “Fredagsfrågan #33. Hur ser din arbetsdag ut?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s