Att tvivla på sig själv

Denna text är ett utdrag ur min bok med spridda tankar om livet och allt där emellan.


 

Jag har länge velat lära mig fotografera. Det var dels därför också som jag köpte min kamera. För att gå kurser, utvecklas och lära mig. I höstas gick jag nybörjarkursen  och nu går jag en fortsättningskurs. En utmaning minsann, eftersom fler av deltagarna är sådana som fotat länge, har bra utrustning osv.

Jag ser kursen som en chans att lära mig. Om än jag insåg redan vid första tillfället att detta blir en utmaning. Jag har länge tänkt utöka min fotofamilj med något nytt objektiv. Men som den nybörjare jag är så tvekar jag inför köpet. Vad behöver jag? Vilket är bra? Vad skall jag tänka på? Frågorna är ärligt talat fler än svaren.

Fram tills nu har jag klarat mig rätt bra med det simpla kit-objektiv som följde med kameran. Men vid senaste fototillfälle fick jag lov att inse att nu går det inte längre. Kan medge att jag blev besviken när det påpekades åt mig att jag borde skaffa ett zoom-objektiv, för större frihet kanske. Snabb var jag att kontra med att jo, jag har tänkt tanken men det är för dyrt. Nå det finns ju begagnade  rätt bra såna. Ja, men vilka är de då? Jag googlade, men inte blev jag klokare. Vill ju inte lägga pengar på något som ändå inte är så bra, om vi ska tro recensionerna.

Allt detta snack om kamerautrustning fick mig faktiskt att tvivla. Är det här faktiskt min grej? Är jag beredd att satsa? Jag vill ju fota och utvecklas, men kanske kursen är fel för mig.

4 thoughts on “Att tvivla på sig själv

 1. Precis som Muminmamman skrev så är inte fotografering och bra bilder beroende av utrustningen, jag har sett helt fantastiska bilder tagna med vanlig pocketkamera! Det gäller bara att kunna använda den kamera man har och ha öga för motivet. Så man måste inte alltid ha den dyraste och häftigaste utrustningen för att lyckas. Lycka till! ☺

  Gilla

 2. Håller med Silje, objektiven har väldigt mycket att göra med vad man vill fotografera. Mitt tips är att du fortsätter att fotografera och känner dig för hurdana motiv som lockar dig mest. Om man har ekonomin för det kan man ju så klart investera i många olika objektiv, men om man inte har det så tycker jag det är bättre att satsa sedan då man vet exakt vad man vill ha. Sedan förstås om man råkar hitta det man vill ha begagnat så är det ju ett plus! Jag tror nog att man har mycket att utveckla som fotograf även om man inte satsar på utrustning; ljus, bildkomposition, rör på fötterna och gå närmare eller längre ifrån (i stället för zoom) och så vidare.

  Gilla

 3. Foto är väl en av de värsta sorternas hobbyn ur pengåtgångssynvinkel, man kan aldrig satsa för mycket pengar på det och det finns alltid något bättre som lurar bakom knuten! Men! Det gemensamma som alla fotografer som jag lyssnat på under föreläsningar och kurser är att fotografering INTE är beroende av utrustningen! Det allra viktigaste är ens egen vision! Och ljuset, såklart, men det kommer oftast gratis. Många proffs använder ju pocketkameror, tex. Klart det är lätt att sukta efter det ena och det andra (jag drömmer också om ett macro för tillfället), men så länge lottovinsten inte droppar in på kontot skall man vara nöjd med vad man har och använda den så gott det går! Fortsätt att fota du!

  Gilla

 4. Gällande objektiv så beror det kanske främst på vad du främst tänkt fota med det. Skulle önskat att det fanns ett perfekt objektiv som har allt i sig som jag vill ha, men tyvärr får man satsa på flera olika :/ Dyr hobby, och en hobby som gör att man vill hela tiden ha bättre utrustning. Men förbannat roligt och rogivande 🙂
  Om det är något speciellt jag vill fota, säg norrsken – så brukar jag gå in på youtube eller fotobloggar/sidor och kolla inställningarna och hur de gör och på så sätt lära mig 🙂 Jag är inte alls i närheten av den nivån jag skulle vilja vara och ibland känns min utrustning också lite begränsad. Men det sägs ju också att man inte behöver den dyraste kameran och de skarpaste objektiven, så länge man kan sin kamera och kan använda olika inställningar på ett bra sätt. Tvivlar själv ibland på det, och drömmer om något bättre än min canon 70D och knivskarpa objektiv.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s