Lucka 2

julkalendern-2016

Jag gillar att lyxa till det lite extra ibland och speciellt med något gott att äta. I dagens lucka delar jag med mig av ett recept på tunnbröd samt tonfiskröran som jag fyllde tunnbrödet med. Inget invecklat och rätt roligt att baka. För det ultimata tunnbrödet rekommenderar jag en kavel med ”taggar” Men, det går minst lika bra att nagga brödet med en gaffel eller liknande när du kavlat ut det.

img_4291

Tunnbröd

1/4 pkt jäst, 50 g smör, 5 dl mjölk, ½ tsk salt, 1 tsk socker, 2 msk sirap, ½ tsk hjorthornssalt eller 1 ½ tsk bakpulver, 1 ½ dl gramhamsmjöl, 2 dl rågmjöl och 7 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke. Smält smör, häll över mjölk och värm degspadet till fingervärme. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet samt salt, socker, sirap, bakpulver (eller hjorthornssalt), grahamsmjöl samt rågmjöl.  Rör ihop allt och arbeta sedan ner vetemjölet i degen. Låt jäsa i 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bord och knåda ut den. Dela degen i så många bitar du tycker passar, men åtminstone 14 bitar blir det. Kavla ut bitarna ganska tunt. Grädda i varm  och torr stekpanna tills brödet fått färg.

Förvaras i plastpåse ca. 1-2 dagar och nerfryst i 6 månader.

Tonfiskröra

1 burk tonfisk, 1 burk creme fraiche, dill, purjolök samt salt och peppar.

Häll bort vattnet av tonfisken, lägg tonfisken i en skål och finfördela med en gaffel. Blanda ner creme fraiche, hackade purjolök, dill och kryddor samt rör om. Låt stå svalt en stund.

Vill du ha en matigare version föreslår jag att du blandar i hackat ägg eller varför inte grynost. 

Bred ut röran på brödet och rulla ihop. Skär i små bitar eller ät rullen som den är. Perfekt mellanmål, kvällsmål eller att bjuda på när du får gäster.

5 thoughts on “Lucka 2

  1. Tack för recepten, tunnbrödet tror jag att jag ska prova i helgen! 😊 Och så blev jag riktigt sugen på de fina tofflorna i gårdagens lucka, kanske ett projekt att ta mig an nu i vinter! Är inte så slängd på virkning annat än mormorsrutor, men med lite hjälp ska jag väl nog få till det. 😁 Liknande kuddar som de fyrkantiga har jag gjort, fast i annat garn! 😃

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s