Föräldrarollen, en merit på CV

I ledarskapsutbildningen som jag just nu går så ska vi nu som då läsa ett eller flera kapitel ur en bok. Vår uppgift sen är att relatera till och reflektera kring det vi har läst. Å minsann fick jag reflektera och reagera när jag läste följande stycke här i veckan.

Det gamla synsättet att se organisationen som en maskin där människor betraktas som opersonliga objket börjar sakta bytas ut mot tt man ser människor som personer. Det är enklare att vara opersonlig än personlig. Men dagen generation vill ha ett personligt förhållningssätt.

Betydelsen av att vårda männskliga relationer är väl utbredd bland dagens unga i Sverige. Ett gott tecken i denna riktning är att alltfler unga pappor i Sverige tar sitt föräldraansvar och är pappalediga. Psykologiskt är detta av ett mycket stort värde. Pappan utvecklar sin förmåga till inkännande och tränas i närhet. Genom detta skifte bidrar nästa generation män till en bättre värld, dels för att de själva tränas i att få kontakt med sina känslor men också som goda förebilder för sina barn. Därför är män som har tagit ansvar för ett barn och som tränats i närhet bra rustade inför ett chefsjobb. 

Förhoppningsvis blir det snart en merit att skriva att man varit pappaledig i sitt CV,

(Ronthy, M. (2013) Ledarintelligens.

Jag som annars är en väldigt tyst feminist kunde bara inte låta bli att reagera på de sista meningarna där. Alltså ursäkta mig men vad är detta för skitprat? Boken är skriven 2013 och av en kvinnlig författare och det står sånt här. Jag kan förstå och delvis hålla med om vissa saker, att det är bra att papporna är goda förebilder och att de självklart också ska ta ansvar och vara lediga med sina småbarn. Men att det skulle leda till att de är kvalificerade för ett chefsjobb och att det är en merit? I så fall ska det vara så för oss alla, en merit på CV.

Vad tänker du när du läser nämnda stycke?

8 thoughts on “Föräldrarollen, en merit på CV

 1. Åh, jaa huhhu, tänker jag. ”hurraa hurraa en man som tar hand om sin avkomma!” och detta ses som en merit, medan en kvinna som är hemma med barnen anses som en last för arbetsgivaren… Nej, huhhu… 😡

  Gilla

 2. Förstår jag rätt är du upprörd över att männen skall få ytterligare en merit i sitt CV medan kvinnorna tas för givna i rollen som förälder och att deras föräldraledighet därför är mindre värd? Att föräldraledighet och att vara bra förebild för barnen automatiskt skulle skapa en bra ledare tror jag inte på men det är ändå en erfarenhet som kan vara till nytta i ett gott ledarskap. Som ett komplement.

  Idag är det väl närmast tvärtom: har man (både män och kvinnor) flera föräldraledigheter i sin lista kan det uppfattas negativt av vissa arbetsgivare. Speciellt för männen. Eller?

  Gilla

  1. Ja, eller det som upprör mig mest är väl kanske det att det över huvudtaget ska räknas som en merit när det borde vara en rättighet i föräldraskapet annars. Visst är det en bra egenskap oavsett om du är man eller kvinna men det är nog mest författarens klumpighet som jag retar mig på sist och slutligen. Oavsett hur många eller långa föräldraledigheter så är det nog alltid något som ”retar” arbetsgivarna tror jag. Lättare att anställa män eftersom de vanligtvis är hemma kortare än kvinnorna.

   Gilla

 3. Jag känner samma som dig. Visst är det bra om fler delar på föräldraledigheten, om det är ekonomiskt möjligt, men att det skulle innebära att man (om man är man) är mer lämpad för att vara chef har jag svårt att tro. 😀

  Gilla

 4. Håller med om att det var underligt skrivet, dessutom av en kvinnlig författare. Med hennes logik borde ju alla kvinnor som har barn vara exemplariska ledare och chefer då med tanke på att de i alla tider främst har haft hand om barnen 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s