Det sista om Köpenhamn

”Det hade varit intressant att se ännu fler bilder och få berättat mera om dina intryck av København! Hur klarade ni av danskan och fanns det sådant som du tyckte var mindre bra.” – PJ

Ja, jag tyckte själv när jag åkte hem att jag hade massor av bilder att visa åt er. Men de som går att visa börjar vara slut och resten som är kvar är antingen oskarpa eller inte så trevliga.

Staden tog mig med storm och jag reser gärna tillbaka när det ges tid och möjlighet. Jag hann inte besöka Lille Havsfruen och hade gärna kikat mer både på Amalienborg och Köpenhamns zoo. Å den nya stadsdelen Carlsberg lät ju väldigt intressant också. Vi gick genom Carlsbergsområdet under vår sista dag och det var verkligen en upplevelse. Till på köpet fick vi ju se de vackra Carlsbergshästarna som var ute på en av sina dagliga turer.

IMG_5004

Jag blev att förundras över hur omväxlande stadsbild det var i den stora staden. Vi jämförde med t.ex. Helsingfors och mina medresenärer menade att där finns det tydlig skillnad mellan stadsdelarna. Medan de i Köpenhamn blandades ganska friskt på fattiga och rika i de olika delarna. Vi promenerade längs en av kanalerna en kväll och plötsligt bara för att vi vände ett kvarter inåt så låg det folk på en mindre samlingsplats och sov och stämningen blev genast en helt annan.

Danskarnas öppna och glada sätt och deras syn på barn och medmänniskor är något som jag tog med mig från resan. Det syntes i allt från hur människor hälsade på varandra till hur de bemötte barnen på de olika daghemmen. Å sen maten, staden Köpenhamn har ett mål att 80 % av den mat som barn och unga äter i skolor och på daghem ska vara ekologisk. Tänk, vilken skillnad om man jämför med hur det låter och är i våra kök för barn och unga.

IMG_5024

IMG_5013

Jag hade förhållandevis lätt att förstå det danska språket, men deras räknesätt kommer jag nog aldrig komma överens med. När du trodde att du förstod så var det ändå något helt annat. På nästan alla daghem så frågade de om vi ville att de pratade engelska men vi ville ju gärna höra danskan. På alla matställen och affärer blev det också danska.

Jag upplevde Köpenhamn som en enkel stad att ta sig fram i, helst med cykel förstås. Den är alldeles ljuvlig på våren och jag kan varmt rekommendera en weekendresa för den som funderar på det.

3 thoughts on “Det sista om Köpenhamn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s