Loading Likes...

För ett tag sen såg jag att Helena med bloggen Fager Dam firade 10 år med sin blogg. Grattis till det! Hon hade kastat ut frågan om det fanns fler som bloggat i 10 år. Vilket ju förstås fick mig att fundera över hur länge jag har bloggat egentligen. 

Arkivet hos Fina Christina sträcker ju sig bara fem år bakåt, men det finns ju en tid före den här bloggen också. Så idag tänkte jag göra en antikrunda i mitt bloggande och försöka ta reda på hur länge jag bloggat. De gamla bloggarna finns inte sparade, men kanske några spännade bilder eller gamla headers.

Bloggar jag läste 2012

Det första som dyker upp på min externa hårddisk är ett dokument med bloggadresser. Ja, 2012 hade jag skrivit ner adresserna till de bloggar jag läste. Där finns bland annat Andréa, Carro (@densvenskadrommen) och Hannas virrvarr nämnda. Där finns också bloggar som jag läser ännu idag som t.ex. Linn och Linda. Av dokumentets lista att döma så läste jag många bloggar på den tiden. 

Mina gamla bloggar

Den allra första bloggen startade jag på blogg.se och jag tror att det var redan under min yrkesskoltid, dvs. under åren 2005-2008. Jag skulle mer tro på 2007-2008 nån gång. 

En header från bloggen på Ratata.


Den bloggen flyttade så småningom över till den då nystartade portalen Ratata. Där bloggade jag som aktivast under min studietid i Jakobstad 2011-2012. På Ratata hann jag även ha en kreativ blogg som jag har kallat Nystanet. Där delade jag främst med mig av mina då virkade alster (amigurumis).

Bland annat dessa vänner visades upp på Nystanet-bloggen 2010.

När jag tröttnade på Ratata och ville förnya mig, främst kanske ha en möjlighet att påverka bloggens utseende. Så såg jag åt en annan finlandssvensk sajt, nämligen papper.fi som var aktiv fram några år då ännu. Där lades grunden för den bloggstil jag har idag och där lärde jag också känna den finlandssvenska bloggvärlden. Under pappertiden hette min blogg Weekday Stories. Finns det någon bloggläsare idag som hängde med redan då?

Vad nöjda vi var över att få gå på skuggala och träffa likasinnade.

Jag minns att jag under den tiden fick gå på skuggalan som ordnades vid Fontana. Då läste jag Sara Jungerstens låsta blogg Spetsfabriken. Genom den deltog i hennes lilla julfest på Kaffehuset August tillsammans med Marica, Linn, Eva och Malin. Jag minns ännu den känslan att få sitta med de stora kända bloggarna och äta och prata om allt möjligt.

I takt med att bloggintresset växte i svenskfinland så ökade också evenemangen. Ibland kan jag sakna de där bloggträffarna vi brukade ordna tidigare. Hur kul skulle det inte vara att dra ihop en bloggträffsreunion i Vasa-området? Det var ju lite pirrigt men alltid lika roligt att träffas med andra. Då när bloggandet var så nytt och mer på hobbynivå för alla.

Ett försök med nischad blogg

Vintern och våren 2013 gjorde jag återigen ett försök med att nischa mitt bloggande. Den här gången var bloggens inriktning mina kreativa intressen och det finns ju kvar ännu idag, om än inte lika starkt. Jag minns så väl mina tappra försök till inlägg, men när jag inte vågade satsa helhjärtat så rann det till sist ut i sanden. 

Min kreativa blogg hette Stinas kreativa sida.

Där och då beslöt jag mig för att sluta blogga, eller åtminstone ta en paus på obestämd tid. Lite visste jag då i april-maj 2013 att jag några månader senare skulle höra Malena föreläsa i Nykarleby. Å att hennes föreläsning skulle ge ny vind under bloggvingarna. För i augusti 2013 startade jag återigen en blogg, den som du nu sitter och läser. Å ja, resten är historia..

Så, med andra ord kan jag under min antikrunda i bloggarkivet konstatera att jag har bloggat i nästan 10 år jag också. En riktig bloggveteran minsann!

Share: