Loading Likes...

Regnet hotade med sin närvaro i form av mörka moln när jag plockade äpplen till moskok här i veckan. Det blev en hel stor så full med äpplen, så nu lär jag ha äppelmos för hela vintern. Gott som omväxling till blåbären som jag annars har på morgongröten.

IMG_5546

Det är enkelt men tidskrävande att göra äppelmos, i år kryddade jag dessutom min mos med både vaniljsocker och kanelstång. Om du också vill göra äppelmos så kan du t.ex. göra som i beskrivningen nedan.

Så här gör du äppelmos

Du behöver: Äpplen, socker (sylt eller vanligt) och vatten.

IMG_5547

Gör så här: Jag skär äpplena i bitar, med skal och fröhus. Det enda jag skär bort är kvisten och det lilla “skräpet” i äpplets botten samt om det är skadat eller har fläckar. Sen kokar jag äppelbitarna mjuka i vatten.

Som ni ser på första bilden så har jag en äppelmoskvarn, om du inte har en vacker raritet som på bilden så finns det att köpa modernare versioner i affären. Jag öser upp de mjuka äppelbitarna och sen kör jag dem runt i äppelmoskvarnen.

När jag mosat tillräcklig mängd äpplen rör jag ner socker, mängd enligt smak, och kokar upp äppelmoset lite grann. Sen öser jag upp det på burkar och så in i frysen. Jag brukar inte tillsätta så väldigt stor mängd socker utan kör på känsla. Jag gillar när äppelmosen smakar äpplen och inte bara sött av socker.

Lycka till med äppelmoset!

Share: