Loading Likes...

Jag kommer inte riktigt ihåg var jag läste om boken Eat clean första gången. Jag tyckte att den lät intressant. Länge fanns den på min lista över böcker jag skall läsa. Så fick jag äntligen lånat den från biblioteket. Visst var jag lite spänd på bokens innehåll, med tanke på de hälso- och träningstankar som rår i dagens värld. Så jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig av boken.

Eat clean handlar inte om några specifika livsmedel, råvaror eller superfoods i pulverform. Det handlar inte heller om juicer, detoxkurer, speciella recept eller om att förbjuda enskilda ämnen i maten som gluten, mjölkprotein och processat socker utan mer om ett förhållningssätt till mat. Ett sätt att tänka kring den mat du stoppar i din mun. Att varje tugga skall bidra med något gott till kroppen. 

Så läser jag de här raderna i det inledande kapitlet och min kropp och mitt huvud drar en lättnadens suck. Genom hela boken genomsyras texten av en påminnelse om att vi inte skall behöva jaga kalorier, räkna dem eller undvika att äta vissa saker. Klart att vi behöver tänka efter en gång extra om innehållslistan på en produkt är lång och invecklad. Samtidigt handlar det mest om att ta med det sunda förnuftet när du åker och handlar och planerar dina måltider.

IMG_0316

Vad tyckte jag var bra med boken?

Eat clean är en bok som jag rekommenderar till alla er som är intresserade av kosten. Jag lärde mig massor genom att läsa boken. Det är faktiskt en sån bok som jag gärna skulle ha i hyllan. En bok att komma tillbaka till när du funderar över hur det var nu igen eller när du behöver en liten knuff in på rätt riktning.

Viktigast är förstås att komma ihåg att vi är alla olika och intresserade av olika saker. Jag läste boken av genuint intresse och inte med den tanken på att jag skall bli något “hälsofreak” utan mera för att kunna lära mig ytterligare något om kost. Om hur jag kan förbättra mitt mående ytterligare genom att försöka tänka mer på att äta rena råvaror än de där varorna där innehållsförteckningen är lång och skrämmande.

Summa sumarum en läsvärd och bra bok som inte handlar om hets och viktnedgång utan snarare förhåller sig på ett sunt sätt till det här med kosten och som faktiskt förklarar det för dig på ett enkelt och lättfattligt sätt.

Share: