Loading Likes...

Jag har lyssnat, sedan tidernas begynnelse, på En underbar pod med Clara och Erica. Så när jag hörde om deras bokprojekt var jag inte sen med att skriva upp boken Hjälp jag är utmattad på min “böcker att läsa”-lista. Ja, istället för att skriva mer nu så tar jag er direkt till boktipset.

Hjälp jag är utmattad

IMG_6586
Skriven av Clara Lidström och Erica Dahlgren

Bokens handling: Migränfall som avlöser varandra. En bortdomnad ansiktshalva och ett rusande hjärta. Läkarbesök som aldrig leder någonvart. En trötthet som förlamar, men ändå verkar omöjlig att vila bort.

Det här är en berättelse om utmattning. Erica Dahlgren och Clara Lidström kraschade båda in i den berömda väggen – Clara under småbarnstiden och Erica av en omöjlig arbetssituation. Med både humor och svärta berättar de om livet i en utmattad kropp och själ, om varningstecknen som fanns där men ignorerades. Om oro och ångest men också de små stegen som hjälpte dem till ett friskare liv. De intervjuar experter och forskare och delar med sig av de tips och metoder som hjälpt dem mest.

Det har blivit en personlig och trösterik bok att hålla i handen för alla som är, eller riskerar att bli, utmattade.

Min kommentar: Det var i första hand av ren nyfikenhet som jag valde att reservera och låna boken från biblioteket. Det här med utmattning blir allt vanligare och jag ville läsa mer. Förstå vad det är som gör så många människor sjuka. Visst har jag tyngre perioder i mitt liv och kvällar jag helst sover bort i soffan. Men precis som Clara och Erica skriver i boken så är stress i sig inte farligt. Det är bristen på återhämtning som är problemet. 

IMG_6588

Boken är enkel att läsa och innehållet lätt att ta till sig. Det märks att de båda kvinnorna har lagt ner massor av tid på det här projektet. Deras egna historier blandas med intervjuer och det ger hela boken ett lyft. Förståelsen för stress och utmattning blev åtminstone större hos mig sen jag läste boken.

Jag rekommenderar den här boken åt den som är utmattad, kanske håller på att bli. Jag rekommenderar den också åt de som lever med och nära en person som har utmattningsdiagnos. Vill du bara läsa boken av ren nyfikenhet tycker jag du kan göra det också.

Share: