Loading Likes...

I helgen deltog vi i vår första match show som ordnades av Vasa Brukshundsklubb. Tanken är nämligen att jag och Doris ska på den stora internationella hundutställningen som ordnas i Botniahallen i april. Vi är anmälda och vi tränar lite varje dag. Så, det är alltså det vi haft på gång den senaste tiden. En hel massa träning inför vårt äventyr i ringen på utställningen.

Vad är en match show?

För att få lite mera erfarenhet, utöver utställningsträningar, så deltog vi i en match show för valpar. Det betydde alltså att alla olika raser var välkomna från 5 månader upp till 1 år. Det är som en inofficiell utställning och den här gången fungerande den för oss som övning. Vi var förhandsanmälda och när vi kom till Vasklot där match showen skulle hållas så fick vi anmäla oss, få vår nummerlapp och påbörja den långa väntan.

IMG_20180224_140237

Den match show som vi deltog i gick ut på följande. Vi blev inropade i “ringen” två och två och en domare samt en sekreterare fanns på plats. Vi fick springa i en cirkel samt fram och tillbaka med våra hundar framför domaren. Hon tittade också på hundarna när de stod på golvet samt att de blev bedömda stående på bordet. Där efter gav hon oss antigen ett rött band (1:a) eller blått band (2:a).

Doris klarade sig relativt bra i ringen under första turen i ringen. Vi gick därifrån med rött band och orden; hon hade bättre närvaro och framträdande. Sen var det att vänta tills alla 40 hundar hade visats upp. Då var det dags för alla hundar med blått band att visas upp igen och tävla mot varandra och sedan alla vi med rött band.

Den andra turen i ringen fick vi bara stå fint och vänta medan domaren gick runt och valde ut de som gick vidare. Där slutade min och Doris första match show, vi gick inte vidare till fortsatt urval. Men jag var ändå riktigt nöjd med vårt framträdande den dagen och våra första erfarenheter av utställning tillsammans.

Vad behöver vi ännu jobba på?

Helgens match show var för oss en superbra övning. Både i det att orka vänta tillsammans, att socialiseringsträna i ett utrymme med många andra och att vänja sig vid hög ljudnivå och många människor. Jag märkte också vad vi ännu behöver lägga krut på att träna. Hon följer mig riktigt fint eftersom det är något vi tränat mycket redan under inför agility-kursen. Att stå fint och vänta medan bedömningen görs är dock inte hennes starka sida. Hon blir uttråkad efter ca. 7 sekunder och vill gärna kika närmare på godisbiten i min hand då. Så det får vi lov att jobba vidare på inför april.

En fin dag tillsammans med sambon och Doris. Nu väntar vi med spänning på den femtonde april när vi går upp  i ringen igen framför en domare. Orsaken till varför vi valt att ställa ut Doris och lite mera hundutställningstankar kommer ju närmare vi kommer medlet av april.

Share: