Loading Likes...

Hur börjar man ett blogginlägg på den stora 100-årsdagen? Kanske genom att tänka tillbaka på gårdagens festligheter tillsammans med barn och kollegor på jobbet. Vi dansade, sjöng födelsedagssånger och Vårt land och åt lite gott tillsammans. Pyntade med blåvitt och klädde oss fina.

En fin tradition

6 december, Finlands självständighetsdag och jag har som vanligt tagit fram det som jag förknippar med dagen. Mormors pepparkaksformar och degen som gjordes i går kväll. Som jag tidigare berättat så är en av de jultraditioner jag har att baka pepparkakor på självständighetsdagen. Vi bakade alltid då, jag och mormor. Således ställde jag mig och bakade också denna morgon. I takt med att dagen ljusnade och en liten strimma sol visade sig en stund på himlen.

På köksön står två blåvita ljus och väntar på att bli tända. Men först ska vi ut på promenad jag och Doris. Promenera ner den goda självständighetsmiddagen som mina föräldrar bjöd på idag. Vi skålade i bubblande jordgubbsdryck före maten och där på bordet brann också två blåvita ljus.

Jag är lite extra tacksam idag, till de före oss som kämpade för att vi 100 år senare skulle få leva i ett fritt land. Å tänk att det under natten har fallit snö, åtminstone i delarna av Österbotten där jag rört mig idag. Marken är vit och termometern visar några minusgrader. Som en hyllning till landet som idag firar och minns. Grattis Finland 100 år.

Share: