Loading Likes...

Jag minns så väl handarbetstimmarna i både lågstadiet och högstadiet. Inspirationen och motivationen var ju inte alltid den bästa och de flesta alster som tillverkades under dessa timmar är såna som idag ligger bortglömda hemma hos mina föräldrar. Vi fick ju iofs pröva på massor av olika tekniker och försöka bli inspirerade att hitta något vi gillade. Jag kommer ännu ihåg idag hur min rosa skjorta med trekvartsärm fick vara modell för den korallfärgade kofta med dragkedja som jag sydde upp i slutet av lågstadie.

Men nej, det skulle ta många år innan jag över huvud taget fastnade för det här med handarbete.

Hemma hos oss har det alltid varit mamma som fixat med symaskinen och vi fick många fina kreationer som små. Ännu idag tar jag mamma till hjälp när det är något knepigare som skall sys, men att fålla gardiner, byxben och andra enklare saker klarar jag själv numera.

165810_10151164072941945_299383041_n

Symaskinen fick jag julen 2012. Rätt oväntat efter att jag uttryckt önskan om en egen men sen insett att jag kan låna mammas. Tydligen hade “tomten” hört min önskan ändå.e

Så var det mormor som satt med stickorna eller virkningen. När jag själv sitter och stickar idag, med mormors stickor, och hör det där klirrande ljudet så kan jag plocka fram minnet av när hon satt och stickade medan vi gjorde läxor eller åt mellanmål vid köksbordet tillsammans. Jag har också fått berättat för mig att min farmor var duktig på att handarbeta, tyvärr var jag väldigt liten när farmor gick bort så jag har själv inga egna minnen av det.

Så handarbetet har funnits där som en väldigt naturlig del av min barndom och uppväxt. Å jag vill påstå att jag kanske har fått handarbetsgenerna i arv fast de har varit slumrande i många år.

561700_10151070691266945_361581832_n

Lagom tills jag skulle kicka igång detta tema så påminde facebook mig om att det var 4 år sen jag stickade mina första sockar. Nästan med blod, svett och tårar verkar det som också. Efter att jag gjort klart mitt första par och insåg att jag ändå var rätt duktig på det så har det blivit flera par samt vantar, filtar, 3 tröjor och nån enstaka huvudbonad.

Jag virkar också, när andan faller på, men allra helst så håller jag mig till stickningen. Det är något med de aviga och räta maskorna som tilltalar mig och ljudet och minnena som uppenbarar sig när jag får sätta mig ner med stickningen. Några exakta mål och visioner med mitt handarbete har jag inte riktigt. Fast det skulle vara kul att försöka sälja en del av handarbetet nån gång samt att delta i t.ex. ett stickläger.

Nu vet ni lite mer om min handarbetsbakgrund framöver denna vecka kommer jag skriva lite om inspiration, lätta handarbeten att börja på med och så kommer jag visa lite på varför det är  bra att handarbeta. 

Share: