Loading Likes...

Det har cirkulerat en blogglista i den finska bloggvärlden. Tjugo frågor där du får svara på allt möjligt kring dig som bloggare och din blogg. En väldigt spännande lista som jag valde att översätta till svenska och fylla i också. Det kan hända att en del av frågorna känns lite konstigt formulerade eftersom jag i princip har direktöversatt dem från finska.

Det är ett tag sen jag fyllt i någon liknande lista så det ska bli spännande att se om svaren har ändrat eller ej.

Listan hittade jag hos Keyword Love-bloggen.

En lista om bloggen och bloggaren bakom den

Vad fick dig att börja blogga?Ja, drömmen om att bli en stor bloggare fick mig att starta min första blogg. Vill du läsa mer så kan du kika på sidan Om mig och bloggen eller läsa min blogghistoria.

Hur länge har du bloggat? I år firar Fina Christina-bloggen fem år. Men min allra första blogg startade jag nån gång kring 2007 tror jag. Förstås inspirerad av alla de stora svenska bloggarna.

Beskriv din blogg. Vilket är bloggens huvudämne t.ex.? I min blogg berättar jag om mina intressen. Här hittas lite vardag, en hel del inlägg om Doris och så förstås mina intressen som handarbete, loppisfynd och lite träning ibland. Mången gång har jag tänkt och försökt nischa in mig mera på något område, som t.ex. kreativitet. Men jag vet att jag då skulle tröttna, för jag har försökt ha en kreativ blogg och det lyckades inte riktigt bra.

Bildkälla: Splitshire

Hur ofta uppdaterar du bloggen? Mitt mål är att uppdatera bloggen 5-7 dagar i veckan. Just nu märker jag att det är en liten svacka i uppdateringen ibland, speciellt på helgerna när det kommer annat in i bilden.

Vilket först; bilder eller text? Text. Jag älskar ord och att få uttrycka mig i text. Ofta går jag omkring och funderar på formuleringar och inläggsidéer. En del av mina mer tankeväckande inlägg, som t.ex.Följare är inte allt här i världen så föddes först i min gröna skrivbok en kväll innan jag skulle sova.

Varifrån får du inspiration till dina inlägg? Jag nappar inspiration lite härifrån och därifrån. En del inspiration har jag samlat på mig genom olika listor t.ex. 50 inlägg för att motverka bloggtorka och liknande. Andra inlägg så kommer till mig när jag är ute med hunden eller tränar.

Bloggar du helst på morgonen, på dagen eller på kvällen? Det största jobbet med bloggen sker alltid kvällstid, undantagsvis helgerna då. Nån gång ibland kan jag hinna logga in på morgonen och skicka iväg ett inlägg till er. Men då är det ofta färdigställt kvällen innan. Tidigare tidsinställde jag ofta inlägg, men det har inte fungerat på ett tag nu.

Hur ofta gör du något för bloggen, som fotar, planerar och skriver inlägg, svarar på kommentarer t.ex.? Jag jobbar med bloggen på ett eller annat sätt nästan varje dag. Ibland jobbar jag i kulisserna, som t.ex. går igenom arkivet och flyttar inlägg. När jag har flow så blir flera inlägg till under samma timme.

Läser du andra bloggar? Vilken sorts stil? Ja, jag läser flera bloggar. En del av dem hittar du länkade under favoritbloggar. Jag läser de flesta bloggar, just nu dock ingen träningsblogg och ingen regelrätt mammablogg.

Vilka saker fångar ditt intresse och får dig att stanna kvar och läsa andra bloggar? Jag älskar vackra bilder och välskriven text. En tilltalande layout är också viktig för att jag ska orka hänga kvar. Det får inte vara för rörigt.

De tre bästa sakerna med att blogga? Gensvaret från er som läser. Att ha en alldeles egen kreativ plats. Jag lär mig något nytt varje vecka.

Å de tre sämsta sakerna? Att det tar sån tid, tid jag kanske kunde lägga på annat ibland.

För du turtagning med dina läsare, alltså svarar du på alla kommentarer du får? Jag svarar på alla de kommentarer jag får. Tycker det är så roligt att få läsa era tankar och funderingar som ni ger när jag skriver något av mina inlägg.

Har din blogg andra some-kanaler som t.ex. instagram och facebook? Nej. Jag skapade en fb-sida åt bloggen ganska direkt efter att jag startat den. Ig har jag numera som ett ställe att ladda upp minnesvärda bilder på. Har det inte alls kopplat till bloggen. Det gjorde mig så stressad att behöva sköta så många olika konton samtidigt och jag behöver inte den stressen.

Har du helst flera färdiga eller nästan färdiga inlägg eller skriver du hellre ett inlägg åt gången och postar det direkt? När jag väl har ångan uppe så brukar jag skriva och färdigställa flera inlägg åt gången. Speciellt till de veckor när jag har mycket annat på gång. Då är det så smidigt att bara logga in och skicka ut inläggen. Sen så planerar jag mina bloggveckor i planeringsverktyget Trello. En grej som jag inte skulle kunna vara utan längre. Det verktyget rekommenderar jag verkligen!

Bloggar du öppet, vet dina närmaste om bloggen eller försöker du hålla bloggen för dig själv? Min familj och mina vänner vet nog om bloggen. Jag borde bli bättre på att berätta att jag bloggar och visa det i riktiga livet. Ibland delar jag något av mina inlägg på min privata fb-sida.

Förtjänar du något på bloggandet eller får du t.ex. produkter att testa? I nuläget nej. Jag har funderat massor kring om jag borde registrera bloggen som företag eller inte. Skulle gärna, som mikroinfluencer, ha en eller några samarbetspartners. För visst skulle det vara lite spännande att kunna förtjäna en liten slant på det som jag ändå sätter ner ganska mycket tid på.

Vilken är historien bakom ditt bloggnamn, eller finns det en historia? När jag startade den här bloggen så hade jag varit på Malenas föreläsning. Där poängterade hon vikten av att ha ett bloggnamn som folk lägger på minnet. Jag satt länge och klurade på mitt namn och kände att Fina Christina innehåller ganska mycket olika saker ändå. Sen så rimmar det så det är ju enkelt att lägga på minnet. Mina mest googlade termer är just fina christina i olika former.

Vill du utveckla eller förändra något med bloggen? På vilket sätt? Jag jobbar hårt just nu för att få bloggen att växa. Mitt mål är ju att ha 1000 besökare/vecka innan den sista mars. I nuläget har besökarantalet sjunkit så det känns ju lite motigt. Utveckling och förändring är något jag funderar mycket kring, för det är ju också det som gör hela bloggandet intressant och gör att jag inte stagnerar och tröttnar.

Tre tips till en blivande bloggare:  Hitta ett bloggnamn som du trivs med och som människor lätt kommer ihåg. Skriv ner de ämnen/innehåll som du vill fokusera på. Fundera inte så mycket vad andra gör/tycker/säger utan lita på din magkänsla och kör.


Finns det frågor och svar som du tyckte var extra intressanta eller som du inte visste om? Om du som bloggare fyller i listan så säg gärna till så får jag också läsa dina svar. 

Share: