Loading Likes...

Det kom en läsarfråga om handarbete när jag visade er min senaste tröja. Det är så roligt att ni gillar mina handarbetsinlägg, för jag gillar ju att handarbeta och att få visa upp dem åt er är ju enbart en rolig bonus. Den här läsarfrågan handlar om mönsterstickning, ett roligt men tankekrävande sätt att sticka.

Läsarfrågan:

Så vacker tröja! Gillar alla dina handarbetsinlägg. Jag kan sticka strumpor och vantar men har nu försökt lära mig att sticka mönster på dem. Tidigare har jag bara stickat ränder. Nu har jag testat att sticka hjärtan på ett par strumpor men jag måste göra något fel för jag förstår inte vad jag skall göra med mönstertråden när jag inte använder den? Om jag bara låter den hänga med tills jag kommer till följande hjärta blir sockan för spänd. Det blir liksom ett rör av trådar i strumpan. Om jag försöker ha den lös tills jag kommer till följande hjärta så börjar ju maskorna på hjärtat bli så lösa att hjärtat blir helt deformerat . Vad gör jag för fel? Jag försöker sticka efter novita nalles hjärtmönster med ett hjärta på varje sticka. Vad skall jag göra med mönstertråden så att det inte blir så stort hopp mellan stickorna? ?

Mitt svar:

Tack Mira för din fråga, nu ska jag försöka besvara den så enkelt som möjligt också. Till min hjälp har jag ett av de många par mönsterstickade vantar som jag knåpat ihop under de senaste åren. Att sticka mönsterstickning är en liten utmaning och speciellt när du ska hålla reda på fler än en garntråd. Så här brukar jag göra:

Tvinna tråden. Beroende på antal maskor jag har på stickorna och om det är stora hopp mellan grundfärg och mönsterfärg så tvinnar jag alltid trådarna runt varandra. Säg t.ex. att du har tre maskor grundfärg och sen 6 maskor mönsterfärg som ska stickas. Jag börjar med att sticka en eller två maskor med grundfärgen och så tvinnar jag mönstertråden runt grundtråden innan jag fortsätter med den sista grundmaskan. Likadant gör jag också under tiden som jag stickar med mönstertråden. Tvinnar den “pausade” tråden så att den hela tiden följer med i arbetet. På så vis blir det varken för löst eller spänt.

Detta med att tvinna garntrådarna om var andra medför ju förstås lite rådd med nystanen också. Men jag brukar sticka några varv mönsterstickning och så pausar jag och reder upp nystanen och så fortsätter jag. Hoppas du fick lite hjälp, om inte annat så hör av dig så ska jag försöka göra det mera tydligt.

Share: