Loading Likes...

Mat och vad man ska äta är ett ständigt förekommande ämne, oavsett vart man vänder sig. Är det inte jag som funderar på det och kastar ut frågan så är det någon annan. Att planera både sin matlagning och sitt handlande är ju något som för en del människor faller sig så naturligt och enkelt. Andra ogillar orden veckohandel och matplanering, ser det kanske som stress och icke lustfyllt. Jag själv håller allt mer på att gå från en icke planerande-person till en person som gärna handlar mera sällan och planerar in vad jag eller vi ska äta. Idag tänkte jag dela med mig av mina tips kring matplanering.

Lista era favoriträtter

Jag har skrivit ner alla de maträtter som vi tycker om att äta och laga. Det underlättar för mig när jag ska planera våra matveckor. Sätt lappen på insidan av köksskåpet så har du den lättillgängligt.

Inspireras av menyer

I mitt bildgalleri på telefonen finns ett foto på jobbets matsedel, där kan jag enkelt kolla vilken mat vi får den veckan. Samtidigt tar jag också lite inspiration från den ibland. Dessutom är den tacksam för då resulterar det inte så ofta i att jag äter samma sak i flera dagar både hemma och på jobbet.

“Bra” snabbmat tillgänglig

De där stressiga dagarna kommer alltid, ofta när du minst anar eller har planerat in dem. Jag brukar bunkra upp med lite bättre “snabbmat” för sådana tillfällen. I frysen finns wokgrönsaker, fiskfiléer och i köksskåpet finns pastagrytor, soppor och annat som är snabbt och enkelt men ändå mättande.

Inventera frys och köksskåp

Jag har ett häfte där jag antecknat innehållet i båda våra frysar samt de köksskåp som innehåller torrvaror. När något är slut tar jag fram häftet och stryker över. En del av matvarorna är såna som ska köpas nya, de skrivs direkt upp på handelslistan. Det underlättar att kika i häftet istället för i frysen när jag ska fundera kring veckans mat.

Storkok på vardagsrätterna

Storkok på lasagne, makaronilåda, soppor och såser är guld. I somras fixade jag en del maträtter som går bra att frysa in och kunde på så vis variera vår mat också ute på sommarstugan. Tänk att få packa ner lasagne i kylväskan och sen värma upp den ute på stugan. Skriv datum och innehåll på burken så att du inte behöver öppna alla lock och fundera vad du har där.

Bonus för barnfamiljer: låt barnen ta del i planeringen

Mitt sista tips är en bonus för er med barn, något som jag la bakom örat från en förälder för några år sen. Att låta barnen vara delaktiga i matplaneringen. Hemma hos familjen så fick de tre äldre barnen vara med och planera varsin matvecka. Jag frågade hur det brukade urarta sig och såg faktiskt framför mig en hel del av barnens favoriträtter som pizza, tacos osv. Men, eftersom familjen hade vanan inne att matplanera och göra menyer för en vecka åt gången så var barnen också vana med olika maträtter. Förstås var variationen stor i barnens menyval, men ett fint sätt att få barnen delaktiga i en viktig hushållssyssla. Å hör och häpna, det var inte så mycket “festliga” maträtter utan helt vanlig mat.

Har du några tips som hjälper upp din matplanering?

Share: