Loading Likes...

Ibland får jag riktigt sug efter att baka något gott. Det är ett tag sen jag bakat något nu, men i helgen blev jag sugen att baka och pyssla med något. Förstås sparar jag alltid en massa recept och det är ju lätt att hitta något gott att baka när jag följer Hembakat på facebook också.

Receptet jag skall dela med mig av idag hittade jag faktiskt för flera år sen hos Emma. Pappret har legat i min recepthög hur länge som helst. Men nu i helgen blev det äntligen dags att baka, chokladrutor med daim.

IMG_9666

Chokladrutor med daim

Botten: 150 g smör, 2 ägg, 3 dl socker,  4 ½ dl mjöl, 1 msk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker, 2 msk kakao och 1 ½ dl mjölk. 

Glasyr: 250 g smör, 4 dl socker, 3 äggulor, 1 msk vaniljsocker, 2 dubbeldaim.

Smält smör och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker. Rör ner mjölblandningen i äggblandning med mjölk och smör. Rör om. Häll smeten i en långpanna och grädda i nedre delen av ugnen, ca 15 min. Låt svalna.

Till glasyren blandar du rumstempererat smör, socker, äggulor och vaniljsocker i en kastrull. Värm under omrörning tills smeten tjocknar. Låt vila en stund och häll över kakan och strö över hackad daim. Låt stelna och skär i rutor.

Jättegoda rutor för den som gillar sött,för de blir ordentligt söta med glasyren. Nästa gång jag bakar rutorna så skall jag försöka med en annan glasyr, kanske färskost och pudersocker för att minska sötheten lite. En mycket god långpannekaka som funkar lika fint till kalas som till fredagskaffet.

 

Share: