Loading Likes...

I helgen gjorde jag något som jag bara gjort en eller två gånger tidigare. Jag bakade bullar och de blev så fantastiskt goda. Stora blev de också, så till nästa gång kommer jag nog att skära degen i lite mindre delar. Receptet är Leilas men jag vill också dela med mig av det här.

img_4672

Kanel- och kardemummabullar

Du behöver: 1 msk kardemummakärnor (eller 2 tsk mald kardemumma), 3 dl mjölk, 50 g färsk jäst, 1 ½ dl socker, ½ tsk salt, 150 g mjukt smör, 1 ägg, 11-12 dl vetemjöl.

Till fyllningen: 200 g mjukt smör, 1 dl socker, 1 msk kanel

Så här gör du: Stöt kardemummakärnorna, värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Lös jästen i mjölken tillsammans med kardemumma, socker, salt, smör och ägg. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen ca. 45-60 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en kvadrat. Bred fyllning på kvadraten och vik ihop långsidorna mot varandra. Skär i långa remsor och skär ett snitt på mitten av varje remsa. Snurra delarna åt varsit håll och och knyt till en knut*. Placera degknytena på en plåt och låt jäs under bakduk i ca. 40 minuter. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda i 200 grader ca. 10 minuter.

När du tar ut bullarna ur ugnen kan du pensla på lite sirapsvatten (sirap och varmvatten) och strö över socker-kardemummablandning.

* Jag snurrade mina bullar lite som jag tyckte och försökte få de två ändarna att hållas i mitten under eller ovanpå bullen.

Share: