Loading Likes...

I början av året la jag upp ett mål; att säga ja till något jag vill men inte vågar. För två veckor sen hände det, medvetet men ändå omedvetet. Det här är historien om min relation till det andra inhemska språket, finskan och hur jag klev ut ur komfortzonen och in i det finska språkets värld.

För att vi ska få grepp om min relation till finskan så backar vi bandet till skoltiden. Som jag kommer ihåg det så började vi läsa finska mera regelbundet i trean i lågstadiet. Vi hade en gul och vit bok som hette Kaikki mukaan. Jag vet också att genom alla mina år på skolbänken har finskan varit något som jag fått kämpa med och som jag för det mesta avskytt. Det har varit svårt och tråkigt och fast jag förstått att jag någon dag hamnar att använda detta språk så har jag ändå, som så många andra, hellre anammat engelskan.

Under min barnträdgårdslärarutbildning fick vi äntligen finskaundervisning på ett vettigt sätt, vi fick prata. Då såddes ett frö som det skulle ta några år för att gro. Jag väljer att kalla det det finska språkfröet.

Så snabbspolar vi fram till torsdagen den 12 oktober när jag klev ur komfortzonen och pratade finska i en hel timme, relativt obehindrat. Jag var så lycklig och glad över att jag klarat mig så bra och kunde göra mig förstådd under den timmen jag besökte ett finskspråkigt daghem. De till och med sa att jag var riktigt duktig på finska vilket ju var skönt att höra för mig.

De senaste åren har jag insett att jag behöver finskan mer och mer och det tog mig ca. 25 år att förstå att finska är ett ganska bra språk ändå. Nu tar jag alla chanser jag får att prata finska känns det som. Jag har planer på att anmäla mig till tandemfinskan till vårterminen och så skall jag öva upp mitt ordförråd genom att läsa mera på finska. För det är där jag falerar i nuläget, orden. Jag vill så gärna prata men ibland finns inte orden där.

Nu behöver jag din hjälp! Vilka finskspråkiga bloggar läser du? Det får gärna vara bloggar som handlar om vardag, träning, handarbete, skapande… Jag vill lära mig mera och ett av sätten är ju kanske att läsa lite finskspråkiga bloggar också. Sen vill jag också veta, vilken är din relation till finskan och har det alltid varit så?

Att stiga ut ur komfortzonen ibland är inte så dumt och nu får jag ju också kryssa av ytterligare ett mål. Jag ville, men vågade inte riktigt fast gjorde det ändå, pratade finska.

Share: