Loading Likes...

Ingen har väl lyckats undgå rapporterna kring klimatförändringen som har varit ett av de hetaste samtalsämnena den senaste tiden. Just det samt en hel del blogginlägg kring hållbarhet och miljötänk fick mig inspirerad att dela med mig av mina tankar.

Inspirerad av Corinne gjorde jag ett test genom kalkylatorn hos Spark Sustainability. Som jag redan nog visste så skulle transport och mat vara de största delarna i min carbon donut. Har du gjort testet? Vad blev ditt resultat?

Det gröna är transport, det gula mat (1400 kg CO2 29%). Det korallfärgade konsumtion (1000 kg CO2 21%) De två röda är värme och el (400 kg CO2 8% vardera)

Så lever jag hållbart och miljömedvetet

Jag måste medge att jag tidigare inte medvetet tänkt på hållbarhet och miljömedvetenhet. Men jag har under de senaste åren blivit allt mer uppmärksam på just dessa två ämnen. Jag läser och följer med stort intresse det jag kommer över i både sociala medier, böcker och på nätet. Så viktiga ämnen att tänka på och faktiskt försöka påverka i sitt eget liv.  

Sopsortering. För det första så sopsorterar vi allt vårt skräp. Det fungerar ypperligt eftersom vi i vårt husbolag har ett bra sophus där vi kan sortera brännpart, papper, glas, metall och bioavfall. Vid ekopunkten en bit härifrån har vi möjlighet att lämna t.ex. gamla batterier.

Medvetet shoppande. Jag försöker att alltid fundera över de saker jag köper. En hel del av de grejer jag äger, speciellt kläder, är dessutom loppisköpta. Inredning och möbler i vårt hem försöker jag dessutom att hitta second hand först.

Maten. Det var ju den näst största biten av carbon donuten och det förstår jag helt. Jag har blivit mera medveten kring matplanering och matshopping. Borde bara få in mer vegetariskt i min meny. Jag försöker också välja eko och bara handla sånt vi faktiskt äter. Ett inlägg med mina bästa tips för lyckad matplanering är på kommande dessutom.

Minimera plasten. Otaliga är gångerna som jag plastbantat någon del av vårt hem de senaste åren. Jag har hellre grejer av metall, trä och andra mer miljövänliga alternativ hemma än plast. Jag försöker alltid ha med egna påsar till affären och använder helst fruktpåsarna av tyg som finns att köpa bredvid de vanliga plastpåsarna vid frukt- och grönsaksdisken. 

Vilka är dina bästa tips för ett mer hållbart och miljömedvetet leverne?

Share: