Loading Likes...

HUNDEN-660x400

Teater, jag älskar det lika mycket som att försjunka i en bra bok eller film. Igår kväll såg vi Den besynnerliga händelsen med hunden om natten. En pjäs, som antagligen skulle ha gått mig förbi, om inte mamma ryckt mig i ärmen.

”MEN DET ÄR INTE FÖR ATT JAG ÄR EN BRA MÄNSKA. DET ÄR FÖR ATT JAG INTE KAN LJUGA.”

Christopher Boone kan alla världens länder utantill, alla huvudstäder och alla primtal upp till 7507. Han ogillar beröring och talar alltid sanning.

En natt hittar han grannens hund brutalt dödad. Han vill utreda dödsfallet och hamnar då i flera utmanande och obehagliga situationer.Han lär sig mycket om omvärlden, sig själv och sin familj.Också hans närmaste påverkas och förändras.

En tankeväckande berättelse som tränger in i en ung människas annorlunda och okända, men resursstarka inre.

Texten är lånad från Wasa teaters hemsida, likaså bilden

Skådespelarna på Wasa teater har lyckats igen, de lämnar mig aldrig oberörd. Att få se in i en annan, så pass främmande och för många människor svår och obegriplig värld. Det speciella, det intresserar mig, lämnar mig med en känsla och tanke om att vilja veta mera om att lära mig förstå. Visst har jag en del kunskap, men aldrig tillräcklig, för vi är alla olika.

Det fick mig samtidigt att tänka på de människor som ser pjäsen och inte riktigt förstår, varför huvudpersonen Christopher plötsligt börjar banka i golvet, eller räkna upp tal. Varför han skriker och slår om någon rör honom. Jag önskar att det fanns ytterligare möjligheter för allmänheten att få reda på mera om det här. Om hur det är att leva som person i ett autismspektrumtillstånd, men samtidigt hur vi i omvärlden kan förhålla oss.

Jag och mamma pratade i pausen, om hur jag i mitt arbete antagligen stöter på liknande människor, mer än vad hon gör i sitt arbete. Vi pratade om förståelse och när vi sen åkte hem i septembermörkret var vi båda mycket nöjda med valet av att se pjäsen. En tankeväckande och intressant fredagskväll.

Ta mitt råd: se pjäsen, men skynda dig de spelar bara till den 17 oktober.

Share: