Loading Likes...

Jag läste en kort artikel igår om hur försäljningen av försvarsspray för hundar har ökat. Det är främst ägare till mindre hundar som har köpt denna spray den senaste tiden. Jag antar att det är en försiktighetsåtgärd med tanke på de överfall som skett hundar emellan i södra Finland den senaste tiden.

Läs mer: Försvarsspray för hundar ökar explosionsartat. (Sevendays)

Vi äger en liten hund och jag har inte i planerna att köpa någon form av försvarsspray för att skydda Doris från större, “farliga” hundar. Hon är från tidigare lite reserverad mot större obekanta hundar, men vi har i vår bekantskapskrets både stora och små hundar och de kommer alla bra överens.

Ditt ansvar som hundägare

Med en hund kommer ansvar, oavsett om din hund är liten och “verkar ofarlig”. För en liten hund är ju oftast klassad som söt och trevlig. En stor hund däremot kan ses som mer farlig och oberäknelig. Jag tror varken att det handlar om ras eller storlek. Det handlar om hundens lynne, dess uppväxt samt relationen till ägarna. Ju mer tid du lägger ner på din hund och speciellt under dess uppväxt. Desto mer positiva erfarenheter och upplevelser får du tillsammans med din hund hemma, i näromgivningen samt i kontakt med andra. Detta är något som jag tror på.

IMG_6294

Lär känna din hund

Doris fyller 1 år i början av april och under hennes snart ett år långa liv har vi hunnit gå på tre kurser tillsammans. Dessa kurser har jag gått av rent intresse men också för att tillföra något i relationen mellan mig och Doris. Vi har också deltagit i några öppna träningar samt socialiseringstillfällen med andra hundar och ägare.

En av de allra viktigaste sakerna jag har kunnat göra tillsammans med Doris är att satsa på vår relation. På många olika sätt. Jag tror att om du sätter ner lite extra tid på att göra något, bara du och hunden. Så stärker det er relation samt att du lär känna din hund. Då får du reda på hur din hund reagerar och agerar samt vad du som ägare och ledare kan göra för att både du och din hund ska känna er trygga men samtidigt ha roligt.

Håll din hund under uppsikt

Åtminstone ett av överfallen, som tyvärr hade dödlig utgång för den lilla hunden, skedde i en hundpark. Vi har bara besökt hundpark en gång och det var tillsammans med Bianca och Sara. Vår första och hittills enda upplevelse av hundparken var enbart positiv och där var det också separata inhägnader för små och stora hundar. Vilket jag också upplevde som positivt, eftersom vi har en tjej som är rädd för större hundar.

Oavsett var jag och Doris vistas om det är ensamma eller tillsammans med andra hundar så håller jag henne under uppsikt. Jag vill veta var hon är, vad hon gör och vill finnas till hands i fall leken spårar ur. Jag har hittills aldrig varit rädd när vi lekt med andra hundar och litar på Doris förmåga att klara av lekarna själv ganska långt.

Det viktigaste ändå tror jag är att hundägarna behöver prata med varandra. Jag är inte sen att nämna att Doris är extra vaksam när vi träffar stora hundar. Likadant hoppas jag att andra hundägare berättare om det är något särskilt vi behöver veta om deras hundar. Då kan vi tillsammans möta de andra med respekt och ändå få till ett bra möte utan att det behöver sluta på ett tråkigt sätt.

Du som är hundägare, vad tänker du om detta?

 

Share: