Loading Likes...

Äntligen tillåter vädret långpromenader med min fyrbenta älskling igen. Under semestermånaden juli var vi knappt hemma och när vi väl var så tillät inte vädret några långa promenader. Både matte och hund tackar och tar emot det svalare vädret, vilket ju också betyder att vi kan gå längre promenader igen.

Läs mer: När promenaderna fick en annan betydelse

Doris har inte velat gå några långa sträckor när det har varit så varmt. Dessutom är 99% av vägarna vi rör oss på asfalt och det är inte trevligt för små tassar när också asfalten blir väldigt varm.

Hur många och hur långa promenader går vi med Doris?

En fråga jag fick i min senaste enkät var just om promenaderna med Doris. Jag har faktiskt länge haft i åtanke att skriva ett inlägg om just det. Speciellt efter att vi gick en kurs i våras som riktade in sig på just promenader. Men mer om kursen snart.

Vanligtvis går vi 2-3 korta promenader varje dag med Doris. Med korta promenader så räknar jag de varv vi går runt “kvarteret”. Vi har en slinga på kanske 500 m och som tar ca. 15 minuter, beroende på hur många micropauser damen behöver. Just den här runda är passlig när det är behovsdags.

Jag försöker också lägga in ett flertal längre promenader varje vecka. Lite beroende på vad annat som finns inbokat i mitt schema. Under våren promenerade vi flitigt och nästan varje kväll och mitt mål är att få in 4-5 långpromenader varje vecka under hösten också.

DSC_0068

Fint i koppel-kursen

Doris är en väldigt ivrig och energisk hund och vi har ända sedan hon var valp haft svårt med koppelgåendet. Det är ofta 110% fyrhjulsdrift som gäller på våra promenader. Speciellt om det finns mycket att undersöka eller om en främmande hund närmar sig. Därför valde jag att gå fint i koppel-kurs tillsammans med Doris. Mitt mål var att få lite lugnare promenader tillsammans med vårt lilla energiknippe.

Under kursens gång fick vi bland annat träna på att använda en inkallningssignal, kommandot “lämna!” och hur vi gör när vi möter andra hundar. Kursen gav mig massor och jag märkte speciellt under försommaren att också Doris njöt av det lugnare promenadtempot.

DSC_0063

Läs mer: Promenad med Doris

Precis som med all annan träning så är promenadtekniken något som behöver fräschas upp nu som då. Därför har jag också valt att medvetet låta en promenad per dag vara mer träningsinriktad. Ofta vår eftermiddagsrunda, eftersom vi då kan ta mera tid på oss än under morgonrundan. Så ja, fint i koppel-kursen är något jag rekommenderar varmt till den som känner att hundpromenaderna är kämpiga.


Psst.. Du hittar mer kring Doris på instakontot @doris_minischnauzer

Share: