Loading Likes...

Inför stundande långhelg delar jag idag med mig av tre lästips. Jag har under hösten läst tre av de nyaste finlandssvenska böckerna och vill dela med mig av mina läsupplevelser. Med dessa tre böcker så blir det trettiofyra lästa böcker i år, målet var fyrtio böcker men tjaa.. Ibland snubblar man på snöret och tiden att läsa böcker har minskat sen Doris kom. Nog snackat om min läsning, nu vill jag ge er mina lästips.

Själarnas Ö av Johanna Holmström

Bokens handling: En höstnatt år 1891 dränker Kristina Andersson sina två sovande barn i Aura å. Sedan ror hon hem. Hon skickas till mentalsjukhuset på Själö, en plats i den åboländska skärgården som få patienter någonsin lämnar. Fyrtio år senare blir det den sjuttonåriga Ellis tur. Hon är en flicka från en borgerlig familj som vill att livet ska bestå av något mer än den snävt kringskurna tillvaron i föräldrahemmet. Hon rymmer, tar jobb på fabrik, förälskar sig handlöst och blir indragen i en vansinneskarusell med drag av Bonnie amp; Clyde som övergår i flykt undan rättvisan. När hon fångats in placeras hon på Själö, där tiden tycks ha stått stilla. Sjuksystern Sigrid blir länken mellan Kristina och Elli, det gamla och det nya – samtidigt som krigets orosmoln svävar över Europa.

Passar den som: Tycker om historia, eftersom boken delvis bygger på verkliga händelser. Helst läser om kvinnoöden, både starka och svaga. Vill ha en handling som lätt att följa, eftersom boken är uppdelad i tre delar som handlar om tre olika kvinnor på samma plats.

Så här tyckte jag om boken: Som den historienörd jag är så var det en mycket intressant bok att läsa. Jag skulle gärna besöka platsen som beskrivs i boken. Själva handlingen är intressant och fast boken tog ett tag att läsa så var jag trollbunden boken igenom. En bok väl värd att läsa.

Vad heter ångest på spanska av Michaela von Kügelgen

Bokens handling: 25-åriga Erika är nyutexaminerad jurist. Hon har allt hon någonsin önskat sig men är ändå inte nöjd. När Erikas långa förhållande havererar blir allt ett enda kaos och hon flyr till Ecuador för att samla ihop sig själv. Hemma väntar drömjobbet och en lysande framtid, men är det verkligen det hon vill med sitt liv?

Passar den som: Vill läsa böcker med lite enklare handling där du inte behöver hålla reda på en massa platser och personer. Du som är eller har varit i liknande situation som huvudpersonen Erika. Du som helt enkelt vill ha en bra bok att sträckläsa under julhelgen.

Så här tyckte jag om boken: Jag sträckläste den, så gott som. Bokens handling fick mig att längta bort, till solen och värmen. Ibland led jag med huvudpersonen Erika och hennes funderingar och ibland kände jag så igen mig i hennes tankar. Kugges debutroman är definitivt en bok att läsa!

Den svavelgula himlen av Kjell Westö

Bokens handling: Den svavelgula himlen spänner från det solblekta 1960-talet till vår mörka tid. En Helsingforspojke växer upp i skuggan av den välbärgade och mäktiga familjen Rabell, som har en ståtlig gård i närheten av hans föräldrars enkla sommarstuga. Pojken blir vän med den självsäkre Alex och får insyn i familjens hemligheter och historia. Men han blir också förälskad i Alex lillasyster Stella Rabell. Deras band är starkt men relationen skoningslös, och genom decennierna kretsar de två ständigt kring varandra utan att kunna välja eller välja bort kärleken, samtidigt som den stora världen förändras och tränger in i deras liv.

Passar den som: Gillar lite tyngre finlandssvensk litteratur. Westö har ett intressant språk och fångar läsaren. Boken är en riktig tungviktare både i handling, språk och utseende.

Så här tyckte jag om boken: Jag gillar att boken är indelad i delar så att vi kan följa huvudpersonerna enkelt. Jag har gillat  de böcker jag tidigare läst av Westö och ville också ge denna boken en chans. Dessvärre hade jag allt för lite tid att läsa boken till slut så jag får lov att låna om den i något skede och fortsätta läsningen där.

 

Mera lästips: Min recension av Eva Frantz bok Blå villan.

Share: