Loading Likes...

Jag känner att jag vill avsluta temaveckan med ett av mina favoritämnen att fundera kring, rörelseglädje hos och med barn. Ett väldigt omdebatterat ämne och flera gånger per år tycker jag att jag läser artiklar om hur lite dagens barn rör på sig. Senast i veckan florerade en artikel om hur dåliga lågstadiebarn är på att simma.

Rörelseglädje med barn, det behöver inte vara så svårt!

Har du barn eller umgås du ofta med barn? Varför inte göra något tillsammans och samtidigt röra på er. Jag vet att det i de flestas vardag nog ingår rörelse och ganska ofta. Men ändå vill jag tipsa om lite olika enkla saker du kan göra tillsammans med barnen för att få uppleva rörelseglädjen.

  • Lek lekar. Vilken var din favoritlek när du var liten? Välj någon lek och lek den om barnen har kompisar på besök. Ute på vår dagisgård har bland annat “tjärapyts” varit en rolig lek i höst. Ofta har en vuxen varit med för att barnen ska komma igång och där är det ibland både 3- och 6-åringar med. Ibland har barnen dragit igång den helt ensam och det är så roligt att se när de står flera i en ring och väntar på sin tur att få springa.
  • Gå på upptäcksfärd. Ta en promenad i näromgivningen, har du en spånbana i närheten? Perfekt, utforska den och den omgivande naturen. Klättra, kliv och hoppa tillsammans.
  • Motorikbana. Turas om med barnen att fixa en motorikbana. Den går att göra inomhus både inomhus och utomhus. Klättra, kliv, kryp, åla, hoppa, gå baklänges. Det är bara fantasin som sätter gränser.
  • Folkhälsans hoppa på-material. Utmärkt för promenaden eller varför inte innan fredagsmyset i soffan. Dra varsit kort och gör rörelserna allihopatillsammans.
  • Dansa. Ni kanske inte orkar länge, men att röra sig tillsammans till musik är så roligt.
  • Geocache/Pokemon Go. Jag trodde aldrig jag skulle skriva om P G i bloggen. Jag är en geocacher och har märkt att med förskolebarn och barn i lågstadieåldern är detta riktigt roligt. Vi brukar ibland ta en promenad i näromgivningen och leta “skatter” med geocaching. P G har jag ingen erfarenhet men har märkt att flera barn är ute och rör sig. Så länge du kommer ihåg att lära dem trafikvett så kan jag godkänna P G också. 😉

292h

Bildkälla: Gratisography

Ta fram barnasinnet och fantasin och kom ihåg att det viktigaste är att ni har roligt. Det brukar min kollega som drar jumppastunderna hos oss nu i år fråga barnen; har ni haft roligt? Jaa, för att röra på sig ska vara roligt!

Share: