Loading Likes...

Länge har jag suckat åt våra fula grytunderlägg i kork. De köpte jag när jag flyttade hemifrån för att börja studera så de har några år på nacken. Smutsiga och allmänt eländiga i utseendet, fast de nog fyller sin funktion. I våras hittade jag på en hel påse med trikågarn på en loppishylla. Det första och ända jag hittills virkat av garnet var en korg.

Läs mer: Min virkade förvaringskorg.

Tills jag kom på att jag kan virka grytunderlägg, eftersom trikågarn ofta blir ganska tjockt när du virkar med det. Jag sökte lite inspiration och satte sen igång. På ungefär en timme hade jag mitt första underlägg klart och efter att ha prövat det med både stekpanna och kastrull så fick jag konstatera att det fyller sin funktion.

Ifall du också vill pröva på att virka grytunderlägg så är jag snäll och delar med mig av beskrivningen.

Virkade grytunderlägg av trikågarn

Du behöver: trikågarn och en virknål (jag hade största möjliga nämligen storlek 12)

Till det större grytunderlägget som stekpannan står på så la jag upp 13 luftmaskor.

Jag började virka i andra luftmaskan från nålen och virkade fastmaskor i varje luftmaska varvet ut. Jag virkade tolv fastmaskor på varje varv och det totala antalet varv för det större grytunderlägget är 11 varv. Sen klippte jag av och fäste trikågarnet genom att “väva” in det i fastmaskorna.

Till det mindre grytunderlägget som kastrullen står på så la jag upp 10 luftmaskor.

Jag började virka i andra luftmaskan från nålen och virkade fastmaskor i varje luftmaska varvet ut. Jag virkade nio fastmaskor på varje varv och det totala antalet varv för det mindre grytunderlägget är 8 varv. Sen klippte jag av och fäste trikågarnet genom att “väva” in det i fastmaskorna.


Psst.. Du vet väl om att du kan klicka i det lilla hjärtat längst ner till höger ifall du gillar något inlägg extra mycket. Då blir jag riktigt glad och får samtidigt se vad ni uppskattar för sorts inlägg.

Share: